LA BARALLA PER LA LLIGA

Doncic apropa el títol al Madrid, que li dona la volta a la sèrie

El conjunt de Laso recupera el factor camp després de guanyar a Vitòria per 78-83

GRAF2050. VITORIA (ÁLAVA), 17/06/2018.- El pívot del Real Madrid Felipe Reyes (c), lucha el balón con el letón Janis Timma (i) y el francés Vincent Poirier, ambos del Baskonia, durante el tercer partido de la final de la Liga ACB que se disputa hoy en el pabellón Fernando Buesa, en Vitoria. EFE/David Aguilar

GRAF2050. VITORIA (ÁLAVA), 17/06/2018.- El pívot del Real Madrid Felipe Reyes (c), lucha el balón con el letón Janis Timma (i) y el francés Vincent Poirier, ambos del Baskonia, durante el tercer partido de la final de la Liga ACB que se disputa hoy en el pabellón Fernando Buesa, en Vitoria. EFE/David Aguilar / David Aguilar (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Luka Doncic, amb 29 punts de valoració, va apropar el títol de la Lliga Endesa al Reial Madrid, que va guanyar el Kirolbet Baskonia per 78-83 i li va donar la volta al “play-off” final pel títol de Lliga Endesa (2-1). El conjunt blanc tindrà ara dues oportunitats d’aixecar el trofeu, mentre que els vitorians estan obligats a vèncer en el quart duel que es tornarà a celebrar en el Fernando Buesa Arena per forçar el cinquè i definitiu partit a Madrid.

Els de Pedro Martínez no van ser resolutius en la recta final del xoc, malgrat començar de molt encert el quart definitiu, on es van trobar amb un inspirat Jaycee Carroll i un contundent Luka Doncic. El Baskonia va arrencar amb una defensa individual en tota la pista, mentre el protagonisme dels primers atacs es van decidir a la zona blanca amb bones accions de Vincent Poirier Janis Timma.

Més possibilitats blanques

El 8-0 inicial a favor del Kirolbet es va trencar amb cinc punts consecutius de Jaycee Carrol per al Reial Madrid, que va anotar els seus primers punts després de més de tres minuts, però dos triples de Tornike Shengelia i Rodrigue Beaubois van posar un 17-8 en el minut 5.

L’entrada en pista de Trey Thompkins va donar més possibilitats al Reial Madrid que va endossar un parcial de 2-10, culminat amb dos triples consecutius de l’ala-pivot nord-americà, per retallar la diferència que tenia el planter vitorià, que malgrat tot va tancar el primer període per davant, 24-20.

Més agudesa basca

El Baskonia tenia més agudesa que el conjunt blanc en tasques defensives i va evitar que els madridistes empatessin el xoc en l’arrencada d’un segon assalt en el qual es van baixar les revolucions respecte a l’acte inicial. Cinc punts de l’eslovè Luka Doncic i un triple amb molta fortuna de Rudy Fernández van donar la volta marcador, 28-30 (min. 17), després d’un nou parcial de 0-8 a favor dels homes de Pablo Laso.

Però l’argentí Luca Vildoza, autor de cinc punts seguits, va recuperar l’avantatge per als bascos que es van aixecar, després de diversos errors consecutius que van permetre remuntar un Reial Madrid que va tornar a tenir en Trey Thompkins el seu home més entonat en atac.

Al tall del descans

El conjunt blanc va recuperar la iniciativa al tall del descans amb un gran triple de Jeff Taylor, però en l’altre costat de la pista, el francès Rodrigue Beaubois va establir el 42-40 i va enviar els equips a vestidors amb un triple molt llunyà i ben defensat.

Els vitorians van arrencar molt encertats en el tercer capítol, amb dos triples de Rodrigue Beaubois i un altre de Tornike Shengelia, que van posar un 51-42, encara que els col·legiats van assenyalar dues faltes consecutives a l’ala pivot georgià que se’n va anar a la banqueta amb quatre personals.

Els blancs, reforçats

En aquell moment Luka Doncic es va llançar l’equip a la seva esquena i amb 11 punts pràcticament consecutius va reparar la bretxa oberta pel Baskonia i els madridistes van agafar una renda de tres punts, 55-58, en el minut 27.

Amb el Madrid reforçat, al Baskonia li costava trobar solucions en atac, però un triple de l’alemany Johannes Voigtmann sobre la botzina del final del tercer assalt va obrir un clar al fosc cel baskonista, 63-65. Un 9-0 dels blaugrana en l’arrencada de l’últim quart, va tornar a donar el poder als locals, 72-65, fins que cinc punts de Jaycee Carroll van trencar el parcial, després d’una sequera anotadora de l’escaire blanc de gairebé 4 minuts.

El tirador nord-americà va afinar la punteria i un nou triple seu va tornar l’avantatge al Reial Madrid, 76-77, que es va ampliar fins a 76-79, però el Baskonia no va estar encertat en els dos minuts finals del partit i el Reial Madrid va posar el 2-1 gràcies a una ajustada victòria per 78-83.

– Fitxa tècnica:

78 - Kirolbet Baskonia (24+18+21+15): Vildoza (10), Beaubois (17), Timma (4), Shengelia (10) i Poirier (11) –cinc inicial–, Voigtmann (3), Huertas (7), Janning (12), Diop (2) i Garino (2).

83 - Reial Madrid (20+20+25 +18): Campazzo (6), Carroll (15), Taylor (5), Reyes (4) i Tavares (7) –cinc inicial–, Causeur (2), Doncic (20), Rudy (8), Llull (2), Thompkins (12) i Ayón (2).

Notícies relacionades

Àrbitres: José Antonio Martín Bertrán, Miguel Ángel Pérez Pérez i Carlos Cortés. Van assenyalar falta tècnica a Campazzo (min. 20). Van eliminar per faltes personals Shengelia (min. 40).

Incidències: Tercer partit del “play-off” final de la Lliga Endesa disputat en el Fernando Buesa Arena de Vitòria davant de 15.512 espectadors, rècord històric en una final.