Cata Mayor
Biomercats, pioners del producte ecològic a Barcelona
Karim Mrabet, en el puesto de Biomercats del mercado de la Llibertat. /
Quan Yehoseba Gel, una jove del Maresme filla de floricultors, va decidir a principis dels 90 apostar per l’agricultura ecològica, no imaginava que estava sembrant alguna cosa més que enciams sense pesticides. Estava donant forma a una manera de viure, de menjar i de relacionar-se amb la terra. Tres dècades després, el seu fill Karim Mrabet, de 27 anys, continua aquesta mateixa missió a Biomercats, la parada que regenta al mercat de la Llibertat de Barcelona, i que aquest mes celebra el seu segon aniversari. Una història de convicció, traspàs emocional i molt orgull.
"Quan estudiava FP agrícola, era de les poques dones. I em sentia desubicada: es parlava molt de química, però jo volia una altra cosa", recorda Yehoseba, de 52 anys, que avui està al capdavant de la botiga Espai Ecològic a Tiana. La incomoditat va anar creixent fins a convertir-se en certesa durant un viatge a Holanda, en ple auge de la tecnificació agrària: "Tot era plàstic, sense terra, sense ànima. Vaig tornar sabent que volia un altre tipus d’alimentació per a mi i per al meu entorn. A l’escola no em prenien gaire seriosament...".
Després d’acabar l’FP, sense convèncer-se del camí universitari, va emprendre un viatge de cooperació agrícola a Mauritània, d’on no només va tornar amb experiència vital i laboral, sinó també amb Mourad Mrabet, un estudiant tunisià que més endavant es convertiria en la seva parella, pare dels seus fills i part fonamental del projecte.
Aquest impuls va ser el germen d’una cooperativa d’agricultors ecològics al Maresme anomenada Feixa Verda, on cada membre gestionava un mercat setmanal. Yehoseba va escollir el de Tiana, on residia. Poc després va sorgir l’oportunitat de fer un pas més: obrir una parada conjunt al mercat de l’Abaceria. "O ets pagès o ets comerciant, però una cosa t’impedeix fer bé l’altra", resumeix Karim. Per això, Yehoseba i Mourad –"un gran comerciant", diu el seu fill– van decidir apostar per la part comercial i van agafar les regnes de la parada, mentre la cooperativa els proveïa amb producte ecològic i de proximitat. Es van convertir en pioners a l’hora d’oferir només fruita i verdura ecològiques als mercats de Barcelona. Era el 1997, i aquell mateix any va néixer Karim.
Buscant una millor conciliació, Yehoseba va obrir una botiga estable a Tiana, Espai Ecològic, mentre la seva parella va continuar al mercat barceloní. Karim, per la seva banda, va anar creixent entre caixes de fruita i clientela fidel. "No vaig ser mai un gran estudiant, però passava les vacances i les tardes ajudant a la botiga o al mercat. Sempre m’ha agradat", confessa. "Amb 17 anys vaig començar a treballar amb el meu pare. Vaig aprendre el que era portar aquest negoci i m’hi vaig sentir còmode".
Fa dos anys, quan va sorgir la possibilitat d’obrir un nou espai al mercat de la Llibertat, no ho va dubtar. Allà, Biomercats s’ha consolidat com un refugi per als que busquen aliments sans, saborosos i de confiança. Tot ecològic, però abans que res real. I sempre que es pot, de proximitat. Però també per als que valoren un tracte pròxim, amable, amb recomanacions de temporada i consells culinaris. "Això és anar més enllà. És una vocació".
Xarxa humana
Notícies relacionades"El 100% del producte és ecològic. El 90% és local i el 10%, d’importació, com el kiwi o la pinya, perquè no hi ha altra opció. Però tot és bo", assegura Karim. Criat entre tomàquets sense pesticides i berenars de galetes d’espelta –"quan tots els nens portaven Príncipe", fa broma–, ara és ell el que coneix cada clienta pel seu nom, el que reparteix a domicili si fa falta, el que manté el tracte de tu a tu. "Això ho he mamat", diu amb naturalitat. "Aquí hi ha una xarxa humana que no existeix en un supermercat. Formes part de la vida del barri, veus les dinàmiques, comparteixes històries. La vida que gira entorn del mercat és vida de veritat".
"M’emociona veure que ho ha valorat", confessa Yehoseba. "Que hagi entès que tot això ho fèiem per ell i la seva germana. I que ara vulgui seguir". Els testos s’assemblen a les olles. Biomercats no és només una parada amb verdures. És una declaració d’intencions. Una manera de ser al món. Perquè, com repeteixen mare i fill: "Ets el que menges". I també el que sembres.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Salut avisa que el pic de la grip es pot allargar pels contactes de Nadal
- Col·lectius vulnerables Catalunya inicia la reobertura de menjadors escolars a l’ESO
- Idiomes Classes de català gratis a bord d’un tren: aquesta és la iniciativa que ja funciona en viatges d’alta velocitat París-Barcelona
- LA CLAU En l'elefant de Manuel Valls
- CORRUPCIÓ AL PP La Fiscalia demana l'arxiu de les actuacions contra Gallardón per la compra d'Inassa en el 'cas Lezo'
- Producte definitiu Com treure la humitat de casa de forma definitiva
- Seguretat viària Controls d’alcohol aleatoris i a qualsevol hora del dia: la policia intensifica la vigilància pels dinars i sopars d’empresa
- ACTUALITAT BLAUGRANA Eric García renova amb el Barça fins al 2031: «El somni és poder jugar tota la meva vida aquí»
- The conversation Emergència universitària en ciències de la salut: falten professors
- Augment de tarifes Els peatges de la C-32, la C-16 i els túnels de Vallvidrera i el Cadí pujaran un 3% el 2026
