Regulació de l’espai públic A barcelona

El revés a Enric Granados amenaça les restriccions d’altres zones d’oci

L’Ajuntament de Barcelona recorrerà la sentència del TSJC contra la modificació de l’ordenança de medi ambient que el 2022 va afectar la regulació de diverses zones.

Els casos més destacats són els de les terrasses del Triangle Golfo, la Virreina i el Born

El revés a Enric Granados amenaça les restriccions d’altres zones d’oci
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Una de les dues sentències sobre la retallada horària de les terrasses del carrer d’Enric Granados amenaça també la regulació d’altres zones de lleure. El cas més destacat és el Triangle Lúdic del Poblenou (conegut com a Triangle Golfo), on es van implantar sonòmetres per posar límit al soroll de l’activitat nocturna, partint d’una limitació municipal de decibels que ara qüestiona una de les resolucions judicials favorables al Gremi de Restauració de Barcelona. També podria arribar a la restricció vigent a la plaça de la Virreina, a Gràcia, i a la tramitació en curs del passeig del Born, segons la patronal.

Amb tot, l’Ajuntament ha anunciat a aquest diari que recorrerà contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra de la modificació de l’annex de l’ordenança de medi ambient (OMA) de juliol de l’any 2022.

Fonts municipals van emfatitzar la seva "defensa del treball dels equips tècnics de la casa" i d’"una mesura que afavoreix el dret al descans dels veïns i que garanteix la convivència". Argumenten que la sentència "no qüestiona el fons de la modificació de l’ordenança, sinó el procediment, i apel·la a la inclusió d’un informe econòmic per ampliar la informació que consta en l’annex".

I sobre l’afectació que pot tenir la suspensió, consideren que "caldrà esperar que es resolgui el recurs del consistori" i remarquen que "mentrestant les mesures són plenament vigents". Així mateix, l’Ajuntament reitera el "compromís de preservar la convivència entre el dret al descans dels veïns i l’activitat de terrasses".

Com va avançar ahir aquest diari, una sentència del TSJC anul·la la modificació de l’ordenança decretada el 2022, pel fet de considerar que no va tenir els informes previs d’impacte econòmic i social ni se’n van ponderar les conseqüències per als afectats. I precisa que l’única via d’impugnació és un recurs de cassació en el Tribunal Suprem.

La decisió esmentada judicial ha coincidit amb una altra del jutjat contenciós administratiu núm. 14 de Barcelona, també favorable al Gremi de Restauració de Barcelona. En aquest cas havia acudit a tribunals per no haver pogut representar els interessos col·lectius dels restaurants d’Enric Granados, quan el consistori va decidir retallar una hora l’horari de les seves terrasses.

En el cas de l’OMA, l’enduriment que va aprovar el consistori en comissió de govern reduïa els màxims de contaminació acústica permesa de nit. A Enric Granados passava de 60 a 55 decibels. El gremi va considerar que, com que és un carrer d’activitat terciària, la rebaixa del llindar era excessiva. Va interposar recurs contenciós administratiu contra la modificació, que qüestionava diversos elements, com ara la manca d’anàlisis tècniques que justifiquessin la mesura i els costos econòmics que podia tenir per als afectats, a l’impactar fins i tot en la seva competitivitat, van adduir.

Notícies relacionades

L’abast de la decisió judicial

Precisament l’absència d’informes preceptius és la que ha portat el TSJC a "estimar" el recurs de la patronal i "anul·lar" els canvis de l’OMA. La decisió pot tenir recorregut més enllà d’aquest carrer de l’Eixample i arribar a altres zones de la ciutat, com l’anomenat Triangle Golfo del Poblenou i la Virreina. L’ordenança modificada del 2022 va crear un instrument que permet establir restriccions per mitjà d’un procediment molt més curt que el que s’havia previst de manera ordinària. Segons la patronal, "amb menys garanties per als afectats".