Exposició fins al 31 d’agost

Tecnologia per crear una Barcelona més humana

‘Simbiópolis’ posa a l’abast dels barcelonins, en una mostra al Palau Robert, les innovacions que es van exposar al Mobile World Congress.

Tecnologia per crear una Barcelona més humana
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

¿Com ajuda la tecnologia al desenvolupament de les ciutats? Amb l’exposició Simbiópolis al Palau Robert fins al 31 d’agost, Mobile World Capital (MWC) es proposa respondre a la pregunta posant a l’abast dels barcelonins algunes de les innovacions que es van mostrar en l’última edició del Mobile World Congress, i que contribuiran a gestionar millor l’urbs. Però sobretot, convida a la reflexió.

"La ciutat actual no té res a veure amb la del passat: els fluxos de mobilitat han canviat, els vehicles que circulen cada vegada són més grans. Amb l’augment de la contaminació, la ciutat vira cap a un model més sostenible i de recuperació dels espais", explica el director d’Innovació de MWC, Eduard Martín. Per a la presa de decisions es compta amb una cosa revolucionària: les dades. N’hi ha milions. "Una ciutat romana tenia la llista de carrers, el nombre de persones i la recaptació dels impostos. Ara tenim dades de tot i podem resoldre la mobilitat i la gestió de la ciutat més enllà d’una visió subjectiva", explica Martín.

Per mostrar-lo de forma clara, EIT Urban Mobility i MWC han creat un mapa interactiu que reflecteix les maneres de transport que imperen en cada àrea de la ciutat, i indiquen de forma comparativa el seu nivell d’eficiència i d’emissions. D’un cop d’ull es reconeix fàcilment si existeixen desequilibris. "Se sap que el 23% de les emissions de la mobilitat es corresponen als serveis de repartiment i al canal de l’hostaleria i la restauració (l’horeca)", per la qual cosa en la planificació de les ciutats hi ha interès a integrar aquesta activitat de forma més respectuosa, explica Martín, que afirma convençut que els robots autònoms, que no contaminen, jugaran un paper important. Precisament, l’Ajuntament de Barcelona, MWC i Fira de Barcelona han llançat un repte per al desenvolupament d’innovacions tecnològiques que optimitzin la distribució a la ciutat amb vista a reduir el 50% de les emissions en la distribució de mercaderies per a 2030.

L’exposició permet al visitant "jugar" amb la còpia digital de la ciutat de Barcelona que ha creat el Barcelona Supercomputing Center (BSC). Aquesta tecnologia permet visualitzar en temps real el funcionament dels diferents serveis (per exemple la xarxa de metro, les biblioteques, les bicis públiques, etcètera). A través de moltes aplicacions, els ciutadans i les empreses ja tenen accés a molta d’aquesta informació a temps real que els permet prendre decisions i planificar millor les seves accions.

Notícies relacionades

"Visió molt vertical"

Però per a les administracions, el gran poder per a una millor gestió de les ciutats es troba en creuar totes les variables. A la pràctica, hi ha moltes dades sí, però el quid de la qüestió és com s’utilitzen. "Les dades s’han de convertir en informació vàlida. Cal creuar-les entre si, les de mobilitat amb les d’habitatge, i totes dues amb les de serveis, perquè unes influeixen en les altres... i aquí encara tenim una visió molt vertical", considera.

Temes:

Barcelona