La meitat de la inversió en el projecte queda sota l’aigua
El dic que busca blindar el port davant el canvi climàtic utilitza innovadors blocs de formigó per reduir l’impacte ambiental.

El pla per modernitzar el Port Fòrum, situat entre les ciutats de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, suma 30 milions d’euros, tot i que la meitat es gastarà sota l’aigua. Servirà per reforçar el seu dic, una enorme muralla marina que protegeix el port de temporals i del canvi climàtic, i que va quedar molt danyada amb la tempesta Gloria el gener del 2020.
L’Ajuntament de Barcelona va concedir a Marina Port Fòrum l’abril del 2024 l’ampliació de la concessió fins al 2051 tenint com a principal condició la necessària i costosa reforma d’aquesta infraestructura, creada, igual com tot el port, coincidint amb el Fòrum de les Cultures, fa més de 20 anys, i que es preveu que en els pròxims anys compti amb una àmplia zona d’oci.
El dic actual, de 750 metres de longitud, es reforçarà amb nous blocs que s’aniran col·locant des d’ara fins a finals del 2026. El procés constructiu inclou una primera fase de preparació i anivellament del fons marí, seguit de l’abocament i compactació dels diferents materials.
Col·locació simbòlica
Ahir va tenir lloc la col·locació simbòlica d’una de les grans peces. Quan el terreny ja estigui preparat s’aniran encaixant una a una per crear una estructura sòlida que resisteixi als embats del mar i impedeixi la seva penetració al port. En conjunt, l’estructura estarà submergida 9,3 metres sota el mar i sobresortirà a la superfície 2,7 metres més.
Notícies relacionades"És una obra pensada per al futur de Barcelona, capaç d’anticipar els efectes del canvi climàtic, protegir el nostre litoral i posar en valor la relació amb el mar", va afirmar el director general del Port Fòrum, Eduardo Guerrero.
El Port Fòrum es converteix en el primer d’Espanya a instal·lar aquest tipus de blocs de formigó, fabricats per DMC. El seu disseny geomètric aporta més estabilitat fent servir menys material: segons els seus promotors s’ha aconseguit un estalvi del 40% en formigó i una disminució de 3.000 tones d’emissions de CO2₂ en comparació amb mètodes tradicionals. A més, els seus impulsors destaquen que aquesta solució permet escurçar els terminis d’execució en un 30% i minimitzar l’impacte sobre l’entorn marí.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Tragèdia a l'aeroport El relat dels viatgers de l'avió que va succionar un home a Milà, ja aterrats a Astúries: "Va venir corrent, va passar per sota i vam sentir una vibració molt forta"
- Els Oscars de les sèries Les millors sèries d’aquest any: coses que els Emmy 2025 no haurien d’oblidar
- Afecta 3.200 hectàrees L’incendi de Paüls ja té estabilitzat el 90% del seu perímetre
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- COMPAREIXENÇA PEDRO SÁNCHEZ Les 15 mesures del pla estatal de lluita contra la corrupció anunciat per Pedro Sánchez