Tràfic de drogues
La venda d’heroïna en un bloc irrita al Besòs i esquitxa el carrer amb xeringues: «Se senten impunes»
La detenció de dues persones en un dispositiu recent no suposa el final del tràfec de consumidors en un edifici al límit de Barcelona, al qual s’atribueix una responsabilitat notable respecte al fet que es recullin de 700 a 1.000 xeringues al mes en aquesta franja de la ciutat
Cop a les botigues de marihuana a Barcelona: vuit investigats i més de 2.000 productes confiscats

El portal del bloque situado en el número dos de la calle Alfons el Magnànim, en el barrio del Besòs i el Maresme, en Barcelona. /
Hi ha un tràfec intens de consumidors de droga cap a un bloc a la cantonada del carrer d’Alfons el Magnànim amb el de Llull, a escassos metres del límit de Barcelona amb Sant Adrià. En aquest edifici enclavat al sector on la pobresa i l’aluminosi deterioren el barri del Besòs i el Maresme, la policia ubica un dels punts de venda d’heroïna més freqüentats en aquest extrem de la ciutat, enquistat des de fa anys. De la incapacitat per desmantellar-lo es deriva un turment que pateixen els veïns mentre el mercadeig persisteix, malgrat que el cas resulta flagrant i és ‘vox populi’ a què es dedica més d’un domicili d’aquesta mateixa escala, com admeten diferents veus.
El flux que desemboca al llarg del dia al número 2 d’Alfons el Magnànim arriba a ser tan viu que, durant certs pics d’afluència a la tarda, es poden despatxar unes 15 dosis en un marge de 20 minuts. L’immoble és qualificat com un punt àlgid de mercadeig, a tot just 50 metres en línia recta d’un Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de drogodependències.
Si bé no és l’única adreça en el radar de les inquietuds, tal és el tragí que la finca concentra que la policia li atribueix una responsabilitat notable respecte al fet que es recullin desenes de xeringues en aquest flanc de la metròpolis. Segons fonts consultades, es retiren entre 700 i 1.000 xeringues abandonades al mes en carrers i terrenys de l’entorn, que generen malestar. Allí el Besòs i el Maresme conflueix amb la Mina, dos veïnats que són víctimes de la xacra tenaç de la droga en alguns dels seus punts, llastrats al seu torn pels baixos ingressos, entre els més mísers de l’àrea metropolitana.
Punt «crònic»
El que passa a l’escala no és nou ni és desconegut quan es pregunta sota condició d’anonimat en aquesta franja limítrofa de la capital. «És crònic i el punt més conflictiu que hi ha al barri de venda de droga a petita escala», assegura una font. «Aquest edifici és un problema, tot i que no és l’únic», recalca una altra.
«Hi ha quatre o cinc punts identificats al barri, però aquest s’enduu la palma: si s’ensorrés, es resoldria un problema», conclou una tercera veu. Emfatitza que, en un lloc pròxim, es van pegar trets a l’aire durant la nit de Sant Joan, en una mostra d’ostentació amb armes de foc que es repeteix des de fa temps. «Els policies van estar retirant beines al carrer a les dues del matí», explica.
Tot i que s’han produït entrades i registres a Alfons el Magnànim, amb això no n’hi ha hagut prou per resoldre l’anomalia que allí nia. L’última batuda es va practicar fa cosa d’un mes, quan la Guàrdia Urbana va detenir dues persones per presumptes delictes contra la salut pública. També es van confiscar algunes paperines. Un tercer sospitós va fugir durant la intervenció i té una ordre de crida i cerca.
Diverses fonts coincideixen a dir que, últimament, la droga acostuma a distribuir-se a l’entrada del bloc: entre dues i quatre persones esperen al portal, vigilant si la policia ronda pels voltants i fent passar els compradors a l’immoble per proporcionar-los la substància. «El problema està concentrat al portal», delimita un observador de la zona.

L’entrada del bloc situat al número 2 del carrer d’Alfons el Magnànim, del Besòs i el Maresme, a Barcelona. /
«Sempre n’hi ha uns quants del clan a la porta», testifica un altre. «Es veu com entren i surten al moment –prossegueix–. Quan la policia arriba, el que ven puja a casa. Llavors surt el toxicòman, els Mossos se’n van i tot torna a la normalitat».
Pisos tapiats
Segons les fonts consultades, a l’escala hi ha quatre o cinc pisos tapiats, recuperats després d’haver sigut usurpats per dedicar-los a l’operació d’un grup familiar establert en aquest edifici des de fa anys. Al carrer se’l coneix com els Marianos. «És una família històrica del barri», explica una persona que resideix als voltants. «Tenen un parell de pisos en propietat al bloc i n’hi ha un parell més que són públics que el clan ha ocupat reiteradament», afegeix.
«Hi ha hagut vegades que han tardat tres hores a tornar a ocupar-los després de ser desallotjats», afirma un altre habitant. «Els he vist desmuntar les finestres per ocupar-los», confessa una font. «I al segon van tenir una plantació [de marihuana], una vegada van baixar tiges de les plantes a plena llum del dia i les van deixar al contenidor», afirma.
La policia vigila almenys una vegada a la setmana que les portes antiocupació no hagin sigut forçades. «Constantment hi ha alguna patrulla, hi estan a sobre, però no hi ha manera de desmantellar aquest punt de venda», lamenta un veí. «Quan hi ha pressió forta, van a un altre pis ocupat fins que passa la pressió i tornen», afegeix l’afectat. Exposa que la detecció de xeringues a la via pública «va a ratxes», però opina que ara es tracta d’«un moment crític». En tot cas, assenyala que l’equip de neteja que les recull és «eficaç» i acudeix aviat quan rep un avís.
Notícies relacionadesA més de l’alerta causada per les xeringues, també han despuntat queixes per incivisme. De tota manera, les versions es contradiuen en aquest aspecte. N’hi ha que asseguren que les persones que associen al tràfic a l’immoble acostumen a ser discretes. En canvi, d’altres les titllen d’«escandaloses». «Aquesta cantonada és seva», recriminen. «Les festes són freqüents, fan barbacoes, llencen les escombraries per la finestra i fins i tot mobles... En aquest edifici és on, l’estiu passat, la urbana va retirar un poni lligat a la porta», rememoren.
Per procurar un canvi, hi ha persones que suggereixen instal·lar aparells de gimnàstica en aquest entorn «per generar afluència de veïns i reduir l’apropiació que fan de l’espai públic». «Ara se senten impunes i no es fa res», retreuen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès