Collboni: "Anem en bona direcció"
En el seu balanç d’equador de mandat, l’alcalde de Barcelona destaca la millora en neteja, seguretat i vivenda, les tres grans àrees que es va fixar com a prioritat. "Hi estem posant molts esforços i això no és el final del camí, és l’inici", assegura.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ahir al Saló de Cent, fent balanç dels seus dos anys de gestió. | FERRAN NADEU
Jaume Collboni ha arribat a l’equador del seu mandat. Dimecres vinent es compleixen dos anys de les eleccions municipals del 2023 després de les quals es va erigir com a alcalde de Barcelona malgrat no guanyar els comicis. Just una setmana abans de l’efemèride, ahir va fer gala dels seus dos primers anys al capdavant de l’Ajuntament, en els quals va centrar la seva estratègia a desplegar quatre grans plans per abordar els principals reptes de la ciutat.
En una compareixença des del Saló de Cent del consistori, juntament amb els tinents d’alcalde Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Jordi Valls i Raquel Gil, Collboni va retre comptes i va deixar patent que "Barcelona millora". "Tots els indicadors van en la bona direcció i estan millorant a la ciutat", especialment en neteja, seguretat i vivenda, les tres grans àrees que es va fixar com a prioritat, ja que eren les principals preocupacions dels barcelonins.
Amb "tota la humilitat i consciència que hi ha problemes que són estructurals" i que probablement es necessitaran dos o tres mandats per resoldre’s, en aquests dos anys Collboni ha volgut posar "la base" perquè els problemes que assegura que ara comencen a resoldre’s no es tornin a produir. Per això va defensar que les polítiques impulsades mitjançant el Pla Endreça, el Pla Vivir, el Pla Clima i el Pla de Barrios incorporen una mirada estratègica a mitjà i llarg termini. "Estem posant molts esforços i això no és el final del camí, és l’inici".
Alt nivell d’execució
En aquests dos anys, el govern municipal ha executat el 85% de la seva acció, que està acabada o en marxa. Tot això amb un govern en minoria de 10 regidors amb qui també ha aconseguit un nivell d’execució pressupostària del 93%. Entre el 15% d’actuacions no executades, va concretar, hi ha la reforma del 30% de reserva a vivenda assequible –sobre la qual va confirmar que la negociació està oberta amb Junts–, l’ordenança de civisme i el primer interior d’illa que s’anunciarà pròximament.
Collboni va treure pit de les decisions preses en matèria de neteja, seguretat i vivenda. En la seva arribada a l’alcaldia, no va tenir dubte de quin era el seu principal problema per resoldre: la neteja i el manteniment de l’espai públic, que va aturar amb el Pla Endreça. "El 16% dels barcelonins ens deia fa dos anys que la neteja era el principal problema, avui ho diu un 5%", va recalcar, recordant l’increment de recursos i operaris, que "ha donat resultats positius i de percepció". En seguretat va recalcar la reducció de delictes i l’increment d’agents de la Guàrdia Urbana i la creació de quatre jutjats més per lluitar contra la multireincidència.
1.000 pisos protegits a l’any
Una de les seves grans carpetes és la vivenda. Collboni va incidir en la seva voluntat de doblar els pisos protegits, que manté per a final de mandat. "Entre aquest any i el que ve tornarem a arribar als 1.000 pisos protegits anuals", va afirmar, mentre insisteix en la recerca de solars disponibles per construir. Avui hi ha 5.000 pisos en construcció. Una vegada més, va recordar els efectes que va tenir declarar Barcelona com a zona tensionada i l’eliminació dels pisos turístics el 2028.
L’alcalde va presumir d’haver aconseguit un "punt d’equilibri" entre l’activitat turística i la convivència dels veïns" i va recordar que estan renegociant l’acord amb el Port de Barcelona per reduir les terminals i els creueristes d’escala. En clau urbanística, va celebrar haver desencallat projectes com la rambla verda de Vallcarca, el trasllat de l’Hospital Clínic i la reordenació de la Teixonera.
D’altra banda, va destacar la creació de 22 noves hectàrees de verd urbà, "que seran 40 a final de mandat", i la climatització de 40 escoles més aquest estiu, a més de la inversió en el Pla de Barris amb 300 milions d’euros per reduir desigualtats. Tot en un moment de "bona salut" econòmica per a la ciutat, que allotja múltiples obres en marxa, com les de la Rambla, les de l’L8 de FGC, la Gran Via o la Meridiana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Manresa Un dels mossos que va participar en el rescat d'una menor al Cardener: "Em va sortir de dins, veia que la nena s'estava ofegant"
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Govern de coalició Yolanda Díaz demana retirar l'ambaixador d'Espanya a Israel com a mesura de "pressió diplomàtica"
- Mobilitat Barcelona multa centenars de bicis compartides mal aparcades i farà fora les empreses que incompleixin el contracte
- Final de la Champions Entrevista a Jana Fernàndez, futbolista internacional del Barça: «M’he tornat a enamorar del futbol»
- «PER A ELL NO HI HA MILLOR CLUB QUE EL BARÇA» Deco: «Lamine no ha demanat ser el més ben pagat, el millor fitxatge seria la seva renovació»