L’espigó de Darth Vader

L’espigó de Darth Vader
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Reconeixeries aquest casc a anys llum de distància. La mirada més paternal de la galàxia, amb permís de Julio Iglesias. "¡Jo soc el teu pare!", ara també ressona al fons del mar. Impressiona veure de cara el dolent dolentíssim de Star wars mentre escoltes en viu la seva mítica respiració d’ultratomba. El so original del malvat intergalàctic es va treure d’un regulador de busseig.

S’acaben de reprendre els tours submarins al Costat Fosc de Barcelona. És l’últim que t’esperes trobar sota el mar: dones la volta a l’espigó i allà tens Darth Vader, mirant-te, desafiador, des d’una roca entre peixets que aletegen amb la fanfarroneria de Han Solo. Ja està mimetitzat amb el fons marí, com si portés una trilogia amb els Pirates del Carib. Ha passat dos hiverns allà a baix, a prova de jedis i de temporals. George Lucas et fa una trilogia en menys temps.

Homenatge submarí

Aquesta és una galàxia molt, molt propera. L’espigó de la Nova Mar Bella, rebatejat fa dos anys com "l’espigó de Darth Vader". És el sentit homenatge submarí a Dani Vader, així l’anomenaven des de fa anys; Dani Robles, sense capa de malvat. Era el Darth Vader de l’associació Star Wars Catalunya. Va morir fa quasi tres anys de manera sobtada. Només tenia 49 anys.

Aquest era el seu espigó preferit. On solia bussejar quan es treia el vestit de malvat intergalàctic. Li encantava fer sortides nocturnes aletejant amb llanterna. Li continuen encantant –donen per fet la família i els amics, només de veure les cares dels submarinistes que topen ara amb ell.

Ja s’han passat al Costat Fosc més de mig centenar de bussejadors. Fa dos anys que Vanes Dive (av. Litoral, 86) organitza immersions intergalàctiques amb aturada selfie. És el centre de busseig del qual el Dani era un habitual. On es va ordir l’homenatge submarí. Els tours es reprenen –ja és tradició– coincidint amb el dia de Star wars: 4 de maig (May the 4th, en anglès, sona igual que el principi de la frase estrella de la saga: "May the force be with you", que la força t’acompanyi). I sí, es recomana utilitzar la força i les capes de neoprè: el mar encara està a 17 graus.

"La vida l’ha envaït"

Vas més esbotifarrat que el ninot de Michelin, així que entres al mar gelat amb la mateixa seguretat que la princesa de Frozen. Entres i surts. La primera visita al Costat Fosc de l’any –justament el 4 de maig– es va haver de cancel·lar per mala visibilitat. Coses del revers tenebrós del mar. Dimecres passat –per fi– sí que es va poder sortir a comprovar si el malvat havia aguantat bé els temporals hivernals. Allà segueix, entre algues, peixos i pops. Sembla que ni Yoda el seu millor dia seria capaç de fer fora aquest Darth Vader del seu espigó. "El fons marí l’ha acollit amb molt carinyo", somriu Oliver Sánchez, el propietari de Vanas Dive. "La vida l’ha envaït completament". Va necessitar un servei d’autorentat exprés.

Un peix s’ha mudat a viure dins el casc galàctic. Aletegen sense por per davant alguns peixos vaca i guiules, sense problemes a simple vista. A Darth Vader fins i tot li ha crescut una alga al clatell. Si li’n surt una altra –penses–, podria acabar fent-se trenes com la princesa Leia. Quin gir de guió. "¡¡¡Jo soc el teu pare!!!", ressona de cop en el fons marí. És inevitable: algun bussejador sempre acaba traient-se el regulador per cridar la frase mítica entre bombolles.

La idea és anar a peregrinar al Costat Fosc almenys dos cops al mes. De dia i també de nit, perquè Darth Vader impressiona més amb llanterna. Fins i tot es poden desenfundar llums vermells com el sabre làser dels Sith.

"Missió Vader", la van anomenar. Va ser un pla més conscienciós que el de la construcció de l’Estrella de la Mort. La màscara es va omplir de formigó i es va soldar a una planxa d’acer. Quasi una hora i mitja de maniobres submarines i moments de gesta èpica. Hi va haver corrent, molt vaivé i màscares entelades per l’emoció. És molt difícil plorar sota l’aigua, van descobrir. "A Dani això li semblaria una bogeria meravellosa", assegurava la seva dona, Rocío Fernández, davant una rotllana de bussejadors amb somriures nostàlgics. "Des d’on sigui, està mort de riure".

El casc el va oferir Juan Antonio Écija, amic del Dani, company de busseig i un dels soldats imperials de l’associació de Star Wars. "Amb el Dani sempre havíem fet la broma de la relació de Darth Vader amb el busseig –recordava el Juan Antonio–. El regulador del busseig és el que utilitzaven per fer el soroll de Darth Vader a les pel·lis".

Avís per a aventurers amb màscara i tub: aquest Darth Vader submarí està a només set metres de profunditat, però lluny de la vora. "Amb snorkel no arribes a veure’l si no saps on és", avisa el propietari de Vanas Dive. "Està per fora de la línia de boia: a 300-350 metres de la costa". Ell mateix va triar la roca: més o menys plana i protegida de temporals. I sí, ja ha aguantat dos hiverns, fins i tot un dels temporals més forts de les últimes dècades (el Nelson). Era fàcil de preveure. Com deia Darth Vader: "Mai subestimis el poder del Costat Fosc".

L’unicorn dels mars

Notícies relacionades

No és l’únic espècimen insòlit que s’albira sota el mar a Barcelona. A menys de 150 metres de la vora es poden veure taurons i fins i tot l’unicorn dels mars. Així és com anomenen els cavallets de mar. Hi ha cinc poblacions urbanites. "La gent no té ni idea de què hi ha a les platges de Barcelona", assegura Andrea Comaposada, biòloga marina i fundadora d’Anèl·lides. "Es pot veure de tot –garanteix–. Si t’hi fixes".

Hi ha registrades més de 1.100 espècies només a l’àrea metropolitana. Ni en el càsting d’una pel·lícula Disney. A peu d’espigó es veuen ratlles instagramejables, pops, sípies, peixets de colors. Ensenyen a obrir els ulls durant les seves immersions científiques. Les reprendran el 25 de maig a Vanas Dive. "Quan coneixes alguna cosa –justifica la biòloga– és quan més la comences a conservar".