El Govern adjudica l’estació d’autobusos de la plaça d’Espanya
Les empreses guanyadores del projecte constructiu tenen ara un any i mig per presentar la proposta, a la qual seguiran la licitació dels treballs i unes obres valorades en 60 milions.

El Govern adjudica l’estació d’autobusos de la plaça d’Espanya
El Departament de Territori, tal com va avançar aquest diari al setembre, va iniciar el llarg camí per construir una gran estació subterrània d’autobusos a les tripes de la plaça d’Espanya. Llavors es tractava de la licitació de la redacció de l’estudi previ i el projecte constructiu de la terminal, que generarà un dels intercanviadors més importants de la ciutat juntament amb el metro (L1 i L3) i la capçalera de Ferrocarrils de les línies Anoia-Llobregat.
Han passat una mica més de sis mesos i aquest concurs públic ja té adjudicatari. El projecte, per un valor d’1,5 milions d’euros, ha quedat en mans de la unió temporal d’empreses formada per Socotec Engineering Solutions, Barcelona Engineering Workshop i Ingérop T3. A partir de la formalització del contracte, tenen un any i mig per presentar el seu dibuix.
Prop de 200.000 viatgers
Si Territori ho considerés convenient, i el Govern disposés del pressupost, la licitació de les obres ja es podria anar preparant, de manera que a la presentació del projecte la seguiria de manera immediata el llarg procés d’obres. El cost: uns 60 milions d’euros que segur que en seran més.
A Barcelona entren cada dia prop de 5.000 autobusos que porten a l’interior uns 200.000 viatgers. Les expedicions tenen molts punts d’entrada, però n’hi ha tres que assumeixen més volum que la resta: el 29,8% van per la Gran Via (costat Llobregat), el 27,7% ho fan per la Diagonal i el 15,9% accedeixen per la Meridiana. Els d’aquesta última artèria (i la resta que venen del Besòs) s’haurien de resoldre entre l’estació del Nord, Fabra i Puig i la futura terminal de la Sagrera. La Diagonal està pendent d’una altra estació que té diferents alternatives entre la zona universitària i Francesc Macià. I la Gran Via-Llobregat quedaria en mans de la plaça d’Espanya, en detriment de l’estació de trens de Sants, que té pendent una reforma interior i exterior.
Notícies relacionadesEl disseny de la terminal d’Espanya encara no està definit. Barcelona Regional (BR), per encàrrec de l’Ajuntament, va idear quatre opcions a l’entorn de la plaça que col·loquen l’estació al costat sud, en forma de ‘T’ sumant Maria Cristina o al ramal que entra al Paral·lel. Amb accessos i sortides diferents per a cada cas.
Aquest diari ja reflexionava temps enrere, amb experts, sobre la falta d’estacions d’autobús a Barcelona. Joan Carles Salmeron, director del Centre d’Estudis del Transport (CET), lamentava la situació i advertia de "dècades de deixadesa política". "Barcelona –resumia– és una de les pitjors capitals en aquest tema".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Compareixença al Congrés Sánchez es presenta com un «polític net», rebutja llançar la tovallola i ofereix als socis l’«impuls més gran contra la corrupció»
- El rugit del foc que arrasa "el territori que estimes"
- El president del Sabadell descarta recolzar l’opa del BBVA
- L’Ecofin relaxa les regles fiscals per augmentar la despesa en defensa
- L’Audiència obre diligències a Netanyahu per l’assalt al vaixell de la flotilla de Gaza