Catalunya analitza els polígons amb vista a una llei sectorial
El Govern presentarà al juny un diagnòstic de les infraestructures amb una reforma legal a l’horitzó. Diferents sectors reclamen un revulsiu per rellançar el seu potencial a les urbs.

La política industrial en els municipis de Catalunya està en el punt de mira. El Govern Illa ha inclòs en el Pla Catalunya lidera, el seu full de ruta econòmic, el desplegament d’una estratègia per desenvolupar més activitat econòmica en els polígons. El Departament d’Empresa i Treball confirma a EL PERIÓDICO que presentarà el mes de juny vinent un diagnòstic actualitzat dels polígons catalans, que determinarà si és necessari impulsar una Llei de Polígons –com la que sí que té el País Valencià– per resoldre els dèficits crònics d’aquestes infraestructures a Catalunya. Municipis i agents del sector industrial han participat durant aquests mesos passats en diverses taules de debat enfocades a aquesta potencial reforma legal catalana.
Avui són 45.970 les empreses catalanes localitzades en aquests espais, el 80% de les quals (36.774) s’ubica a la província de Barcelona, segons les últimes dades (2024) de la diputació (Diba) consultades per aquest diari. Les ciutats i el mateix sector veuen en aquesta conjuntura una oportunitat per perfilar el rellançament pendent dels polígons catalans. A Catalunya, la comunitat que més aporta (22,1%) a la facturació industrial espanyola, el pes del sector es manté estable i suposa actualment el 19,8% del producte interior brut (PIB). "Des del Govern reafirmem el nostre compromís per reforçar la competitivitat de la nostra indústria per situar Catalunya entre les regions líders d’Europa", reforça la delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz.
La gran incògnita per aclarir en matèria de polígons, resumeix Sílvia Solanellas, directora de la Unió de Polígons de Catalunya (UPIC), és a qui li correspon finançar el manteniment d’aquestes infraestructures quan queden obsoletes. I la factura que s’augura no és precisament petita. "Una vegada vam fer un diagnòstic en un polígon de Tarragona i la conclusió va ser que es necessitaven diversos milions d’euros per arreglar només aquell polígon", remarca la responsable de la UPIC, entitat impulsada per la Cambra de Comerç de Barcelona i que a Catalunya funciona com una federació de polígons.
Carències dels polígons
Les principals carències dels polígons les té estudiades el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, associació que integra 50 ajuntaments, patronals (Foment del Treball o Pimec, per exemple), sindicats i administracions supramunicipals com la Generalitat, la Diba o l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El seu gerent, Carles Rivera, titlla la gestió dels polígons de la regió de "poc eficient i, en molts casos, inexistent".
Notícies relacionadesPrimer, perquè només un 20% de la regió compta amb una entitat pròpia de gestió, les quals s’ocupen de dialogar amb els ajuntaments. Segon, perquè "un 40% de la superfície industrial de la província de Barcelona no té activitat, cosa que suposa un cost d’oportunitat importantíssim per a les economies locals". I, en tercer lloc, perquè la falta d’integració en les ciutats i infracondicions (mala connexió de transport públic o problemes d’il·luminació i connectivitat) desincentiva l’arribada de noves companyies. "Un 10% de la superfície dels polígons de la província de Barcelona està sent ocupada per activitats no industrials de menys valor afegit", afegeix Rivera.
La indústria és fonamental en nombroses economies locals de Catalunya. En fins a 115 municipis catalans, la indústria suposa més d’un 20% de la riquesa local. I en una vintena, el sector industrial representa fins al 50% del valor afegit brut (VAB) local, amb els casos extrems de la Canonja (84,2%), Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (78,1%) i Santa Margarida i els Monjos (77,1%), que es nodreixen de les indústries petroquímica, nuclear o d’automoció. Els segueixen Guissona i Martorell, on s’ubiquen el grup alimentari homònim i la fàbrica Seat, respectivament. I també a la província barcelonina és destacable el protagonisme industrial del Vallès, on sobresurten municipis com Castellbisbal, Parets, Vacarisses, Montornès, Les Franqueses, Sant Celoni o Rubí, com pot observar-se al mapa que il·lustra aquesta notícia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se