Unes obres a Montjuïc descobreixen restes de fa uns 300 anys

Exploraciones arqueológicas en Montjuïc, con el funicular al fondo, en Barcelona. /
Unes obres per incrementar la captació d’aigua subterrània a Barcelona han fet aflorar unes restes arqueològiques sota terra a la part alta de la muntanya de Montjuïc. La zona de pícnic que afronta amb els jardins de Joan Brossa i la plaça de la Sardana s’està excavant per augmentar l’obtenció d’aigua freàtica per a reg. Durant les tasques, començades mesos enrere, han aparegut vestigis que els arqueòlegs estimen que acumulen entre 200 i 300 anys d’antiguitat.
En termes històrics, es tracta d’unes restes "bastant recents", avalua l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub). L’organisme dependent de l’ajuntament va informar que aquestes noves troballes corresponen a "un antic camí i un dipòsit dels segles XVIII o XIX", en els quals també han aparegut diversos objectes, com ara monedes i altres peces metàl·liques.

Monedas y otros vestigios hallados en el yacimiento que se explora en Montjuïc, en Barcelona. /
La muntanya de Montjuïc, escenari dels avatars que han marcat la capital, és un jaciment inesgotable que travessa bona part de la història de Barcelona. En el contorn on ara han emergit empremtes del passat es van trobar tombes del cementiri jueu on es va enterrar durant mig mil·lenni, fins que el seu rastre es va esborrar al segle XIV. Va passar després del pogrom del Call el 1391, una massacre antisemita en què van morir unes 300 persones.
El club de tir olímpic de Barcelona s’erigeix a pocs metres del lloc on han despuntat els últims vestigis. Al recinte esportiu es van localitzar 171 tombes quan es va construir, el 1946. Es van trobar 557 sepultures més en una nova campanya d’exploracions en el mateix entorn el 2001. Les troballes destapades per les construccions per eixamplar el sistema d’aigua freàtica no formen part de la necròpolis jueva, segons aclareix l’Icub.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se