Barcelona Restauració 2024
Cinc restaurants, premiats per la seva "excel·lència" culinària
La ciutat reconeix la qualitat, la integració en els barris, la sostenibilitat, el servei a sala i ara també les barres dels mercats.

Barcelona ha tornat a reconèixer l’"excel·lència" culinària de la ciutat i als establiments que considera més destacats en les categories de qualitat gastronòmica, integració en el barri, sostenibilitat, servei de sala i, com a novetat, restauració als seus mercats. Els premis Barcelona Restauració, que l’ajuntament impulsa des del 2017 amb l’objectiu també de situar al mapa i difondre el talent culinari dels barris, han recaigut aquesta vegada en algunes propostes molt conegudes, com Petit Comitè (a l’Eixample) o el Passadís del Pep, però també han posat el focus en el que es cou al mercat de la Llibertat (bar de peix Hermós), l’autenticitat de La Bodegueta de Sant Andreu o el compromís de Rasoterra, a Ciutat Vella.
Els guanyadors es van donar a conèixer en una gala celebrada ahir a la nit a l’antiga Fàbrica Damm que va comptar amb la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, i nombrosos restauradors. El consistori pretén homenatjar amb la iniciativa el "talent, compromís i innovació que defineixen el sector de la restauració de Barcelona", va assenyalar Gil.
En diferents barris
Petit Comitè, en plena Dreta de l’Eixample, liderat per Carles Gaig i Fina Navarro, s’ha imposat en la categoria de Qualitat gastronòmica, al considerar que la seva tradició i producte representen amb excel·lència el territori i la cuina catalana, preservant els seus orígens, segons el jurat.
En l’apartat d’Integració en el barri, aquest any s’ha reconegut el treball La Bodegueta de San Andreu, caracteritzada per l’ambient familiar i les tapes i vermut entre amics. La seva cuina casolana és tot un senyal de "memòria i identitat", va destacar el jurat.
El bistrot per a vegetarians i vegans Rasoterra (al Gòtic) ha sigut el vencedor en la categoria de Sostenibilitat, per la seva "declaració d’amor a la terra, la biodiversitat i el compromís amb el planeta", amb una proposta culinària que inspira a cuidar l’entorn, va remarcar l’ajuntament. Encapçala les pràctiques responsables no només amb el producte i els processos, sinó també amb la relació amb col·laboradors i productors.
Notícies relacionadesD’altra banda, la distinció al servei de sala –durant anys un dels grans menyspreats de la restauració– ha sigut per a El Passadís del Pep, a Pla de Palau, per cuidar amb gran dedicació "cada detall" durant més de quatre dècades.
En aquesta ocasió s’ha estrenat una nova modalitat de premi per a la Restauració dels mercats de Barcelona, que arrenca amb Hermós, bar de peix, del Mercat de la Llibertat a Gràcia. Despatxen una carta de plats de peix i marisc, en un espai que ja és punt de trobada local.
- CAS SANTOS CERDÁN-ÁBALOS Koldo García després de conèixer l’informe de l’UCO sobre Santos Cerdán: «Acaba de començar»
- UN INFORME DE L’UCO El mapa de la corrupció: les 18 adjudicacions on van mediar Ábalos, Koldo i Santos Cerdán
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons». Els va tibar més i va dir: «a manar, al teu país»
- Trobada Bétera s’alia amb Badalona per plantar cara a l’ocupació
- Metamorfosi demogràfica Un terç de l’Eixample és estranger
- Augmenten les probabilitats que un asteroide impacti contra la Lluna el 2032
- Criança Carlos González, pediatre: "Moltes vegades quan el teu fill plora no vol ni joguines ni dolços, demana la teva presència i el teu afecte"
- HANDBOL Els àrbitres expulsen el Barça de la lluita per la seva 13a Champions
- EL MERCAT BLAUGRANA De Víctor a Joan; de l’Hospitalet a Sallent
- Gran mostra de música i cultura digital Nathy Peluso fa vibrar el Sónar amb un enèrgic directe