CONTEXT
Un projecte vulnerable
La lliçó de València obliga a replantejar-se l’urbanisme i fer el territori més resistent i resilient als canvis ambientals

Les inundacions de València han posat sobre la taula la necessitat d’estudiar millor la problemàtica de les inundacions i repensar l’urbanisme. El projecte de les Tres Xemeneies ha estat qüestionat en els darrers dies perquè els terrenys són inundables. Per saber si un terreny és inundable es poden fer càlculs de moltes maneres. El càlcul del període de retorn n’és un i, pel que sembla, amb mesures correctores podria ser de 500 anys. Però el concepte de període de retorn és estadístic, és a dir, que la inundació es podria produir demà mateix. Aquest concepte ens dona una falsa sensació de seguretat, igual que el fet que el Besòs estigui canalitzat al llarg de molts quilòmetres, ja que ens sembla que sigui impossible que surti de mare.
Però no es pot entendre el risc sense conèixer la vulnerabilitat del territori. El territori tal com està és poc vulnerable, si s’inunda no es perdran béns ni infraestructures, mentre que el territori ple de cases i serveis serà molt vulnerable. Solució: protegir-lo amb sistemes d’alarma, paviments que permetin la infiltració de l’aigua i altres mesures. A l’estar canalitzat confiem que les riuades del Besòs aniran cap a mar i no afectaran els barris que hi ha al cantó. Però, tot i que el període de retorn de la canalització sigui de 500 anys, amb una dana a la capçalera del Congost o del Tenes i pluges de més de 400 litres per metre quadrat, ¿què podria passar? En el pitjor dels escenaris, si el riu es desbordés a Santa Coloma, l’aigua baixaria ràpidament cap a la desembocadura pels carrers i acabaria anant cap al sector de les Tres Xemeneies. Si la zona estigués com avui, l’aigua aniria al mar, però si es fa el pla actual, els edificis que hi haurà a la zona faran de barrera i s’inundarà tota la zona baixa del marge esquerre del Besòs. ¿Probabilitat? Baixa. ¿Vulnerabilitat? Enorme.
Els períodes de retorn es calculen per aigua, però, com s’ha vist a València, els rius han portat molt de fang, arbres, contenidors i cotxes. Aquest material pot malmetre els murs de contenció amb la velocitat amb què poden baixar i poden acumular-se en ponts, i això podria fer que el calat del riu disminuís i que es desbordés amb cabals inferiors als del període de retorn. Tampoc cal menystenir el fet que l’aigua que caigui a Santa Coloma i Sant Adrià no pugui ser absorbida pel clavegueram i, per tant, s’origini una onada d’inundació independent de l’aigua del riu, que haurà de sortir a mar. Però si hi ha edificis i infraestructures, ¿podrà sortir?
Notícies relacionades¿I què passa amb el nivell del mar i la potència de les tempestes de cara al futur? Tots els pronòstics que tenim diuen que les tempestes seran més fortes i inclouran mànegues que tocaran a terra i el nivell del mar pujarà cada vegada més ràpid. Les platges retrocediran i, si al darrere no hi ha espai, arribaran aviat a les primeres edificacions. Per protegir-les haurem de fer dics. Així doncs, ja podeu advertir els habitants de la zona que en el futur no podran anar a la platja i que s’hauran de conformar amb la piscina. Que el tema del nivell del mar i els riscos associats al seu increment no es discuteixi més, em sembla molt sorprenent.
Barcelona i Catalunya pretenem ser exemples de sostenibilitat i de modernitat al món per les seves transformacions urbanes. El projecte de les Tres Xemeneies no és sostenible, ja que és molt vulnerable. La lliçó de València obliga a replantejar-se l’urbanisme i fer el territori més resistent i resilient als canvis ambientals. El contrari seria repetir els errors que porten al desastre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?