Copa Amèrica-BCN ¿I ara què?
Després del final de la competició i la victòria de l’Emirates Team New Zealand, els kiwis han de decidir ben aviat on es farà la pròxima edició, mentre l’ajuntament es planteja si opta a acollir-la de nou.
El "Moltes gràcies, Barcelona" que onejava dissabte passat a la banderola del pal de l’equip guanyador de la Copa Amèrica de vela, l’Emirates Team New Zealand, bé podria ser un comiat de l’esdeveniment a la ciutat. O una declaració d’amor per convèncer els que encara no ho veuen clar. L’organització d’aquesta trobada esportiva i tecnològica, America’s Cup Event (ACE), afirma que està molt satisfeta de com s’ha desenvolupat l’esdeveniment a la ciutat. Els equips, també. Només falta que el consistori de Barcelona valori els pros i contres de repetir com a seu en la següent edició, d’aquí a dos o tres anys.
El primer és que la capital catalana es pronunciï clarament. El quart tinent d’alcaldia, Jordi Valls, responsable de l’àrea econòmica, ha valorat a EL PERIÓDICO l’esdeveniment, i ha opinat que ha sigut "un èxit" i que ha complert els "propòsits" que al seu dia es va marcar el consistori, com per exemple "reposicionar" la imatge internacional de la ciutat. No obstant, de moment volen deixar passar "uns dies" abans de mantenir una conversa formal, tot i que ha advertit que seran "ràpids" a l’hora de decidir-se.
A l’altra banda, el conseller delegat d’ACE i director de l’equip neozelandès, Grant Dalton, està content amb Barcelona: sap que és un valor global, funciona amb els patrocinadors i, insisteix, té l’aval dels equips implicats, que de manera unànime han aplaudit com s’ha desenvolupat la competició. L’acollida de les famílies internacionals, les facilitats logístiques en el Port Vell, la comoditat dels desplaçaments… La llista és llarga.
No obstant, Dalton no es casa amb ningú. Si "va marxar" del seu propi país, Nova Zelanda, perquè no comptava amb el suport econòmic necessari per organitzar la 37a edició, ara negociarà el que faci falta amb qui toqui. Algunes ciutats, com València, o països com l’Aràbia Saudita (on ja va estar per a la regata preliminar de Jidda el 2023) han expressat el seu desig d’acollir la següent.
Tres equips volen
El responsable kiwi també vol resoldre la incògnita al més aviat possible, sense marejar gaire la perdiu. Dalton, ja amb la Gerra de les Cent Guinees en el seu poder des de dissabte, aspira a tenir ciutat amfitriona abans de final d’aquest any. No és només una qüestió que afecti l’organització, ACE, i el seu equip neozelandès, sinó també els altres cinc equips que han participat en la cita barcelonina, que de moment han mantingut a la ciutat molts dels seus efectius.
De fet, segons ha pogut saber aquest diari, tres d’aquests equips tenen interès a quedar-se a les bases del Port de Barcelona: INEOS Britannia, Alinghi Red Bull Racing i Orient Express Racing Team. Tots ells haurien de deixar aquestes instal·lacions (algunes de més efímeres que d’altres) a partir de gener. Però, si s’acaba elegint un altre destí, britànics, suïssos i francesos preferirien mantenir-se a Barcelona almenys un any més, el que haurien de negociar pel seu compte amb el port.
La incògnita de l’audiència
En aquesta conversa pendent entre l’organització i Barcelona també es tindrà en compte les dades de visitants. Tot i que America’s Cup Event ha esquivat parlar d’afluència de públic, el tinent d’alcaldia ha assegurat que sí que s’han complert les expectatives. Encara cal tancar les dades definitives, però sí que s’haurien sumat "entre 2,3 i 2,5 milions de visites", segons Jordi Valls.
Un altre aspecte molt rellevant seran les audiències televisives, que només estan en poder d’ACE, ja que un dels motius pels quals Dalton i la seva organització es van decantar per Barcelona va ser perquè el fus horari era més favorable que el neozelandès, per exemple. La Copa Amèrica de vela ja és història a Barcelona però en els pròxims dies se sabrà si s’escriu un nou capítol en el futur.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs