BCN conclou que el Primavera Sound va complir els límits de soroll
El festival es declara satisfet amb el resultat de l’anàlisi, mentre la plataforma Stop Concerts prepara una altra demanda per les molèsties que atribueix a l’acumulació de grans esdeveniments al Fòrum.
Les queixes per soroll són inherents als festivals que es concentren al Fòrum. Com passa sense gairebé distinció entre una edició i una altra, veïns dels barris del Besòs i el Maresme i Diagonal Mar van atribuir excés de volum als concerts de l’últim certamen del Primavera Sound, celebrat entre el 29 de maig i el 2 de juny. Alhora, es van declarar indignats perquè es programessin actuacions de matinada, que es van estendre fins a les sis del matí durant el cap de setmana i que van culpar de desvetllar el veïnat. Hi va haver residents que, fins i tot, van assegurar que els seus pisos van vibrar amb les actuacions; a més, van reaparèixer les crítiques en poblacions del Maresme, a uns 15 quilòmetres de la capital, on es va expandir l’eco del terrabastall suposadament procedent de la part baixa de la Diagonal.
Davant el malestar que es reprodueix amb més d’una cita que té lloc al Fòrum, l’ajuntament es va comprometre a examinar els resultats dels sonòmetres per certificar si els llindars acústics s’havien respectat. Després d’una avaluació tancada en les últimes setmanes, el consistori ha conclòs que les cinc jornades del Primavera Sound no van incórrer en incompliments punibles.
"Una vegada analitzats tots els mesuraments, no s’ha constatat cap incompliment sancionable", respon el districte de Sant Martí. Així mateix, assenyala que els límits que l’ordenança municipal estableix "es van superar en algun moment puntual" durant l’última edició. "Però, en aquests períodes, hi va haver un episodi de forts vents que superaven els cinc metres per segon, cosa que suposa que els mesuraments no es puguin considerar vàlids segons estableix el llindar normatiu", justifica.
Estudi complex
El càlcul per resoldre si es va cometre alguna infracció és complex. El barem ordinari en el qual l’ajuntament fixa valors límit en horari diürn i nocturn per a cada carrer no és d’aplicació en activitats d’oci a l’aire lliure. El consistori no permet que, de manera habitual, es depassin els 55 decibels entre les 23.00 i les 07.00 hores en vies com les de la zona habitada pròxima al Fòrum. El sensor que l’ajuntament té instal·lat a la rambla de Prim amb la Diagonal va registrar estimacions per sobre d’aquest llindar en tot moment durant els concerts de les 23.00 a les 06.00hores del dijous 30 al divendres 31 de maig i en el mateix horari del divendres 31 al dissabte 1 de juny, així com durant bona part del dissabte al diumenge 2 de juny, segons va comprovar EL PERIÓDICO.
No obstant, la norma afegeix sis decibels al límit quan es tracta d’estudiar el soroll d’espectacles que es fan a la intempèrie. És a dir, el màxim que el Primavera Sound no podia excedir pujava fins als 61 decibels. D’acord amb les dades que aquest mitjà va extreure de la xarxa municipal, el sonòmetre del consistori va arribar a pics per sobre d’aquesta cota en diverses ocasions durant el festival, si bé les desviacions es van donar d’una manera intermitent i combinades amb franges ajustades als nivells exigits.
Els organitzadors del Primavera Sound es manifesten "molt satisfets" amb les conclusions de l’ajuntament, coincidents amb els mesuraments del mateix festival. "És una prioritat per a nosaltres des de fa molts anys i volem conciliar amb el barri. Els resultats són molt bons i és el camí que hem de seguir", expressen.
Notícies relacionadesEscèptics
La plataforma Stop Concerts, oposat a l’acumulació de festivals al Fòrum, és escèptic amb l’anàlisi municipal. "Es repeteix any rere any, no és veritat que no molesti. Aquesta vegada vam rebre multitud de trucades, correus i missatges de xarxes socials", afirma Enric Navarro, president de l’entitat. Stop Concerts prepara una demanda per les molèsties per soroll i equipara el problema amb el que ha portat a suspendre actuacions a l’estadi Santiago Bernabéu, a Madrid: "Allà s’ha posat el crit al cel per 400 habitatges perjudicats i aquí els afectats som milers de persones".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- Una generació de vidre de ferro
- Consum d’electricitat La producció rècord dels pantans que guarden energia cobreix les renovables
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing