Barcelona triplica en teletreball municipis de la seva província
El percentatge de persones que tenen l’oficina a casa de manera habitual va perdent força com més lluny de la capital catalana resideix la persona enquestada.

El teletreball experimenta a Barcelona i el seu entorn un efecte contrari al que dictaria la lògica. Mentre que a la gran ciutat les alternatives de transport públic són més que vàlides i les distàncies són curtes, l’oferta de mobilitat col·lectiva va perdent atractiu. Així les coses, l’assenyat seria pensar que on més difícil és desplaçar-se, més facilitats hauria de tenir algú amb ocupació per treballar des de casa seva. Doncs no. Segons l’Enquesta de Mobilitat Dia Feiner del 2023, realitzada per l’Institut Metròpoli per encàrrec de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), passa més aviat el contrari: la capital catalana té molt més teletreball (35,6%) que més enllà de Collserola, el Besòs i el Llobregat (12,6%).
El 2019, el percentatge de població de l’àmbit de l’ATM que assegurava haver teletreballat el dia anterior era de només el 2,2%. Va escalar fins al 15,1% el 2020 a causa de la covid i després es va anar relaxant, amb un 13,5% el 2021, un 9,2% el 2022 i un 9,8% el 2023. Les dades dels residents de Barcelona estan molt per sobre: partien d’un 2,3% el 2019, van pujar al 20,9% el 2020, el 17,2% el 2021, l’11,1% el 2022 i el 14,4% l’any passat.
Notícies relacionadesLa cosa es dispara a l’ampliar l’espectre de la pregunta. Es creen quatre lligues molt diferenciades. Primer hi ha la ciutat de Barcelona, amb aquest 35,6% que declaren fer teletreball de manera habitual (més enllà del dia anterior); la segueix l’àrea metropolitana, amb el 22,1%; per darrere ve la regió metropolitana (164 municipis), amb un 21,8%, i tanca la llista la resta de la província, des del Garraf fins al Berguedà, el Bages, l’Anoia i el Vallès Oriental, amb un 12,6% d’oficina a casa. Dilluns i divendres són, en conjunt, els dies més assenyalats per tots els entrevistats a l’hora de referir-se al teletreball.
Malgrat que de mitjana són prop del 25% els que declaren que fan teletreball, el percentatge de persones que asseguren haver sortit de casa també en les 24 hores prèvies al qüestionari baixa el 2023 respecte al 2022. És a dir, treballar des de la llar no és sinònim de tancar-se. Aquest percentatge era del 8,3% el 2022 i l’any passat va decréixer fins al 7,4%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern