L’antiga Artèxtil de Sabadell allotjarà Infermeria de la UAB

L’edifici, símbol de la història industrial de la ciutat, se situa a poca distància de l’hospital Taulí, equipament amb el qual treballaran de la mà per potenciar els estudis universitaris.

L’antiga Artèxtil de Sabadell allotjarà Infermeria de la UAB
2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

L’hospital Taulí i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es fusionen en l’Artèxtil, una antiga fàbrica de Sabadell (Vallès Occidental) –ubicada a la Gran Via, una artèria principal de la ciutat– per crear un nou Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut de la UAB. L’edifici, símbol de la història industrial de la ciutat, serà rehabilitat per allotjar el Grau d’Infermeria, actualment impartit a l’hospital Parc Taulí (en el dia d’avui hi ha 75 alumnes).

El setembre del 2027, la primera promoció d’estudiants d’infermeria inaugurarà aquestes instal·lacions. La futura facultat ocuparà 2.800 metres quadrats dels 8.000 disponibles a l’edifici que serà rehabilitat, amb plans d’expandir la seva oferta educativa més enllà de la infermeria. El projecte té un pressupost estimat de 5,7 milions d’euros, finançat en part per l’ajuntament (4 milions) i la resta per la UAB.

Davant l’edifici, l’alcaldessa va destacar ahir que, una vegada finalitzada la reforma, aquest edifici "emblemàtic i crucial" es convertirà en una part fonamental del conegut com a Eix de coneixement de la Gran Via, que inclou el Taulí, l’I3PT, l’ESDi, entre d’altres, i reforçarà Sabadell com a "ciutat universitària".

"L’objectiu és formar els alumnes perquè després es quedin a treballar al Taulí", va comentar el rector de la UAB, Javier Lafuente, en la presentació del projecte davant les portes de l’Artèxtil, on va qualificar la fàbrica com un futur "hub de coneixement i treball". L’aposta per aquest grau ja va quedar reflectida amb l’increment de 150 places el curs passat de la UAB.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), recolza la necessitat d’"atraure coneixement a la ciutat". Amb aquesta iniciativa, busca revitalitzar el barri de Covadonga, on s’ubicarà el nou campus: "Hem d’aprofitar la nostra ubicació com a ciutat veïna de l’Autònoma, al costat del Taulí, hospital de referència en àmbit nacional i estratègicament situat". Si es compleix el calendari previst, les obres s’iniciaran en el primer trimestre del 2026 sota la direcció de l’UTE Tomàs Morató & Vivas Arquitectos Barcelona, la proposta de la qual va ser seleccionada entre 28 projectes presentats.

Tot i que encara no es compta amb un calendari precís ni un pressupost definitiu, el Govern municipal i la Universitat planegen expandir les instal·lacions de l’Artèxtil i implementar un Grau de Medicina.

Enfortir la UAB a Sabadell

Notícies relacionades

La proposta neix de la voluntat d’enfortir el pes de la UAB al seu campus de Sabadell, on actualment hi ha l’Escola d’Informàtica, així com els estudis vinculats a Economia i Tecnologia, als quals se suma la formació en Medicina que s’imparteix de la mà del Parc Taulí.

"L’únic campus que reconeixem fora del de Bellaterra és a Sabadell. Per aixxò volem impulsar-lo i dedicar-li inversions amb l’objectiu de connectar el coneixement", va dir Lafuente. L’espai es troba just a mig camí entre el Taulí i l’actual campus sabadellenc de la UAB, que amb els seus més de 8.000 metres quadrats el convertirà en una peça cèntrica i principal del futur gran campus universitari.