TALLS DE TRÀNSIT

BCN crea una superilla sense vianants al passeig de Gràcia per a la F1

Aragó, que seguirà obert al trànsit, es veurà afectat per una manifestació

El carrer no es podrà travessar a peu al llarg de més de 600 metres el pròxim 19 de juny, i els cotxes ja hi tindran restriccions un dia abans, també a Gran Via i plaça de Catalunya.

BCN crea una superilla sense vianants al passeig de Gràcia per a la F1

CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es podria dir que el dispositiu pensat perquè es pugui celebrar l’espectacle de la Fórmula 1 al passeig de Gràcia, el pròxim 19 de juny, genera per si mateix una superilla efímera. O més ben dit, una versió una mica antagònica respecte a la unitat urbanística que al seu dia va definir Salvador Rueda i que té per objectiu tornar la ciutat a les persones. Els vianants que vulguin creuar l’artèria més comercial de Barcelona a partir de les 15.00 hores es trobaran amb una llarga trinxera d’asfalt, amb barreres físiques de seguretat, des d’Aragó fins a la ronda de Sant Pere, uns 630 metres que no es podran travessar a peu. També els cotxes tindran problemes, tant aquí com a Gran Via. En definitiva, un molt mal dia per circular pel centre de la capital catalana. Es podia haver fet a Montjuïc, on fins a mitjans dels anys 70 es van celebrar grans premis de F1 (bastant accidentats, per cert...), però la foto d’un bòlid passant per davant de la Casa Batlló és imbatible.

El consistori va presentar ahir el full de ruta que permetrà blindar l’avinguda que uneix Gràcia i Ciutat Vella partint l’Eixample en dos. El 18 de juny, un dia abans de l’esdeveniment, ja hi haurà afectacions sobre la mobilitat. Des de les quatre de la tarda de dimarts fins a les sis del matí del dijous 20 de juny, els vehicles, inclòs el transport públic, no podran circular per l’àmbit més proper a la plaça de Catalunya, això és, ronda de la Universitat (de Pau Claris a rambla de Catalunya), passeig de Gràcia (des de la plaça fins a Gran Via) i Casp (des de l’artèria fins a Pau Claris) Tampoc es podrà transitar al costat Besòs i la calçada muntanya de la mateixa plaça de Catalunya.

Protesta ciutadana

El passeig de Gràcia també quedarà tallat des de Gran Via fins a Aragó entre les 22.00 hores del 18 de juny i les sis del matí de dijous. Els carrers transversals només es tancaran dimecres, dia del show, entre les 11.00 i les 23.00 hores. No inclou Aragó, que seguirà oberta al trànsit, tot i que es veurà afectada, a partir de les 17.30 hores de dimecres, per una manifestació convocada per un centenar d’entitats de la ciutat contràries a l’esdeveniment de la F1 a Barcelona.

La Guàrdia Urbana llança una recomanació específica per a cada afectació, però el resum seria que dimarts i, sobretot, dimecres, són dies en els quals cal evitar tant sí com no transitar pel centre, ja sigui amb cotxe, moto, taxi o bus, amb un munt de línies, més del 10% del total, que veuran alterat el seu trajecte (D50, H16, V15, 19, 22, 24, 52, 54, 55, 67, H12, X1 i el 7). Fins i tot en bicicleta pot ser complicat. ¿I el metro? Formidable alternativa, tot i que no està previst cap reforç en hores punta, així que millor anar amb temps i amb predisposició al caliu humà.

Notícies relacionades

Per últim, les furgonetes de repartiment i les persones que tinguin aparcament al passeig de Gràcia no podran accedir a l’avinguda des de les 15.00 i les 23.00 hores del dimecres 19 de juny. Aquella tarda, a partir de les 18.00 hores, és quan s’espera que comenci l’espectacle dels cotxes que el diumenge següent correran a Montmeló.

A tot això cal sumar-hi la mobilització que els taxistes han convocat per al dimarts 18 de juny. La seva intenció és ocupar passeig de Gràcia i Gran Via durant tot el dia i celebrar una assemblea a la plaça de Catalunya, on estarà instal·lada la fan zone. Des de l’ajuntament asseguren que encara no han rebut la notificació oficial de la protesta d’aquest sector, però en qualsevol cas, expliquen des de la Guàrdia Urbana, es respectarà el dret a manifestació i s’intentarà adaptar l’espai públic perquè tot pugui desenvolupar-se amb relativa normalitat.