ERC, a un pas d’entrar al govern de Collboni

Els republicans, que assumiran Turisme i Drets Socials, entre altres àrees, convoquen demà la militància a una votació perquè avali el pacte.

ERC, a un pas d’entrar al govern de Collboni
3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC ha decidit entrar en el govern de la ciutat i convertir-se així en soci de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a fi d’assumir àrees de gestió i la direcció d’alguns dels 10 districtes de la ciutat, i sotmetrà el seu pla demà a votació de la militància de la federació dels republicans a Barcelona. Els republicans van anunciar que han tancat un preacord amb els socialistes.

La direcció de l’agrupació de la capital catalana, la més rellevant del partit, va fer ahir una reunió de la seva executiva, que es va prolongar gairebé quatre hores, en la qual va certificar la seva intenció d’afegir-se al govern del PSC. En conseqüència, va convocar un congrés extraordinari en el qual els militants votaran demà per determinar si avalen el preacord. També la militància del PSC de Barcelona haurà de ratificar l’acord entre els dos partits.

ERC va anunciar després de l’executiva que en funció d’aquest preacord li correspondrà gestionar temes vinculats amb el català, el turisme, la promoció econòmica, drets socials, projecció de ciutat, tercera edat i qualitat urbana.

Aire per gestionar

El pacte és esperat des de fa mesos, després que el grup que presideix Elisenda Alamany donés el seu suport als pressupostos de Barcelona per al 2024. Els republicans van ser els únics que van votar a favor dels comptes, cosa que no va servir perquè prosperessin. Ho van fer mitjançant una qüestió de confiança. El cas és que l’avançament de les eleccions catalanes del 12 de maig i la celebració de les europees van ajornar la concreció de l’aliança.

No es tracta d’un acord que blindi la gestió del PSC, en el sentit que no li donarà la majoria absoluta, fixada en 21 regidors. Socialistes i republicans sumaran 15 regidors. Però els primers, que ara tenen agendes molt dures per ser només nou, sense comptar l’alcalde, guanyaran aire per gestionar.

El grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona manté una posició unitària i favorable a l’entrada en el govern de Collboni, com va demostrar l’article publicat dimarts a EL PERIÓDICO per dos dels seus cinc regidors, Eva Baró, presidenta de la federació barcelonina, i Jordi Coronas, que anava en la candidatura de Patrícia Gomà, derrotada per Baró en les eleccions internes d’octubre passat per un sospir. La guanyadora va aconseguir 365 vots, el 50%, i Gomà, 342, el 47%.

A més de defensar que la militància és qui ha de decidir si es pacta amb Collboni, l’article és una prova que en el si del grup no hi ha dubtes sobre la conveniència de pactar amb el PSC i assumir responsabilitats de gestió visibles, en contrast amb l’estratègia mantinguda en el mandat anterior: un suport extern pràcticament estable que els republicans van pagar amb la pèrdua de cinc dels 10 regidors amb què van guanyar les municipals del 2019, quan Ernest Maragall es va imposar a les urnes però no va ser alcalde pel suport del PSC i el del grup de Manuel Valls a Ada Colau en la investidura.

Notícies relacionades

ERC es veu obligada a celebrar el congrés extraordinari a Barcelona perquè aquest mecanisme va ser fet servir ja el juny passat perquè la militància avalés una decisió totalment diferent, la de recolzar la investidura de Xavier Trias, amb el qual Maragall havia acordat un govern quan Collboni, per sorpresa, va aconseguir el suport del PP i de Barcelona en Comú i va aconseguir la vara de comandament municipal en l’últim segon.

La direcció d’ERC, que viu moments d’angoixa després que Oriol Junqueras l’abandonés dilluns passat, i que ha obert un període previ a l’elecció d’una nova direcció a la tardor, ha deixat en mans de la federació barcelonina la consulta a la militància i el rumb estratègic que consideri convenient.