INCINERADORA

El fiscal insisteix que Tersa incompleix la normativa mediambiental

Un humo rojizo sale de la chimenea de la incineradora Tersa, esta semana en Sant Adrià.

Un humo rojizo sale de la chimenea de la incineradora Tersa, esta semana en Sant Adrià. / CEDIDA

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona insisteix que la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs, gestionada per l’empresa pública Tersa, incompleix la normativa mediambiental al no operar els forns de la planta sempre a més de 850 graus durant dos segons, com està previst en la llei. L’acusació pública, que ha recorregut la interlocutòria d’arxiu dictada per un jutjat de Badalona, sosté que no assolir la temperatura exigida per minimitzar la dispersió de contaminants és una "activitat potencialment perillosa" i "pot causar un risc per a la qualitat de l’aire i la salut de les persones". D’aquesta manera, el ministeri públic s’uneix a la petició de l’associació Airenet perquè la causa es reobri.

Notícies relacionades

La jutge va justificar el sobreseïment de la causa judicial perquè no s’havia "constatat que la mercantil Tersa hagi incorregut en cap conducta penalment il·lícita" i que tampoc s’havia "pogut acreditar que les emissions superen els límits legals". La resolució judicial que eximeix de delicte l’empresa participada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana xoca amb l’últim informe de la Guàrdia Civil, entregat al jutjat al gener i que va detectar "temperatures de treball anormals per a la incineració de residus".

És aquest aspecte sobre les temperatures el que utilitza el fiscal Víctor Castells per recórrer l’arxiu. Considera que s’ha comès un delicte contra el medi ambient (326 bis del Codi Penal) que castiga a "qui, contravenint les lleis o altres disposicions de caràcter general, portin a terme l’explotació d’instal·lacions en les quals es realitzi una activitat perillosa", de manera que "causin o puguin causar danys" a l’ecosistema i a les persones. Pel fiscal, Tersa no feiael mesurament tal com estableix la normativa, sinó que s’efectua amb un algoritme matemàtic que no ha sigut validat per l’Administració.