A partir DEL 2026

BCN consolidarà amb "retocs" l’urbanisme tàctic a Sant Antoni

La reforma prevista per l’ajuntament afectarà trams dels carrers del Comte Borrell i del Parlament i la plaça que hi ha al seu encreuament. Suposarà una inversió de vuit milions d’euros.

BCN consolidarà amb "retocs" l’urbanisme tàctic a Sant Antoni
2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona invertirà vuit milions d’euros a convertir en definitiu l’urbanisme tàctic de la superilla de Sant Antoni . És una consolidació pendent i prevista a què el govern de Jaume Collboni ha posat data: està previst que les obres s’iniciïn a principis del 2026 i durin un any i mig, és a dir, que estiguin acabades coincidint a fi del mandat, per a les eleccions municipals del 2027. Fins a finals del 2025 es procedirà a definir com es transforma la zona.

La mesura, anunciada ahir, donarà continuïtat a la urbanització ja completada a l’entorn del mercat de Sant Antoni. La conversió en definitiu de l’urbanisme tàctic, ara pintat a l’espai, afectarà diversos trams dels carrers de Borrell i Parlament i la plaça que es troba a l’encreuament de les dues vies.

Els errors dels eixos verds

La primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, va remarcar ahir que la decisió suposa complir el compromís de "convertir en estructural l’urbanisme tàctic que ha funcionat com a espai d’estada", malgrat que, va afegir, no ho ha fet quant a evitar la degradació de l’espai públic. Per això, el govern introduirà canvis en diversos fronts, dels quals no es coneixeran els detalls per ara, tot i que sí els criteris generals que els regiran.

Queda clar que la superilla mantindrà el seu caràcter general, que no es veuran cotxes on avui no es veuen. L’essència no canviarà, però els acabats sí que ho faran. I Bonet va deixar clar que aquestes modificacions partiran de l’experiència del que no ha funcionat als eixos verds. "Es tracta de no repetir els mateixos errors. Que les pacificacions garanteixin que milloren la qualitat de l’espai públic i que no en reforcen la degradació".

La tinenta d’alcalde va afirmar que s’introduiran "alguns criteris de sentit comú", entre els quals el compliment del codi d’accessibilitat". No obstant, va afegir que és aviat per saber com quedarà definitivament aquesta part de Sant Antoni.

El consistori, va prosseguir Bonet, preveu adjudicar en les pròximes setmanes la redacció dels avantprojectes de l’operació, i parteix dels dos concursos oberts a final del mandat anterior per dissenyar les solucions finalment triades. Un concurs es va obrir per a la plaça de Borrell-Parlament, que s’executarà durant aquest mandat, i per a la de Rocafort-Tamarit. El guanyador es va conèixer ahir.

Notícies relacionades

La proposta guanyadora de l’àmbit de la plaça de Borrell-Parlament ha sigut la de Leku Studio, SLP, i serà el punt de partida per a la feina de l’equip redactor del projecte. El concurs obert per als carrers es resoldrà pròximament. L’àmbit afectat per la reforma que començarà el 2026 suma 13.400 metres quadrats. El formen tres trams de Comte Borrell i dos de Parlament, a més de la plaça que hi ha a l’encreuament de Borrell i Parlament.

Bonet va insistir que hi ha hagut carències en diversos àmbits de les zones pacificades, com el manteniment i la mobilitat. I va posar com a exemple els materials que s’han trencat aquest primer any. També va citar el que considera una convivència d’usos desordenada. Si Collboni va qüestionar els eixos verds en el mandat anterior, ja com a alcalde ha advertit als Comuns que la seva intenció no és deixar de fer-los, sinó de fer-los millor.