La jutge arxiva el cas Tersa al no apreciar risc greu per a la salut

La magistrada conclou que «no s’ha pogut acreditar que les emissions» de la incineradora del Besòs superessin «els límits legals». Els denunciants recorreran per reobrir la causa.

La jutge arxiva el cas Tersa al no apreciar risc greu per a la salut

JORDI RIBALAYGUE J. G. ALBALAT

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona ha arxivat la causa contra la incineradora de Tersa, situada a Sant Adrià de Besòs, que investiga un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per suposada contaminació nociva entorn de la planta de titularitat pública que crema les escombraries de l’àrea metropolitana, 342.827 tones de residus el 2023. L’expresident de Tersa, diputat per Sumar al Congrés i candidat de Comuns Sumar per Girona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la fàbrica, F. R., figuraven com a investigats. Després de conèixer la decisió de la instructora, l’organització denunciant, la coordinadora veïnal Airenet, va expressar que recorrerà.

La jutge conclou que "resulta obvi que no s’ha produït cap risc greu per al medi ambient o la salut de les persones", segons figura en una interlocutòria datada el 2 de maig i a què EL PERIÓDICO ha tingut accés. "No s’ha constatat que la mercantil Tersa hagi incorregut en cap conducta penalment il·lícita", abunda, i remata: "No s’ha pogut acreditar que les emissions superen els límits legals". La resolució judicial que eximeix de delicte l’empresa participada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana xoca amb l’últim informe de la Guàrdia Civil, entregat al jutjat el gener.

Temperatura anormal

La unitat de medi ambient del cos, el Seprona, va detectar "temperatures de treball anormals per a la incineració de residus" a la central, i va alertar que "no és possible donar fiabilitat que els processos de combustió s’estiguin produint de manera que assegurin la destrucció de contaminants com les dioxines i els furans", tots dos cancerígens. Els agents van ratificar davant la instructora que no superar el límit de temperatura per evitar la dispersió de les dues substàncies tòxiques pot implicar una amenaça per a la salut.

No obstant, la magistrada rebat en el seu escrit el Seprona i la secció de Medi Ambient de la Fiscalia Provincial de Barcelona, que va interposar la denúncia contra càrrecs de Tersa el març del 2022. La interlocutòria afirma que els agents es van basar en una "hipòtesi errònia" a l’interpretar les dades de temperatura. Així mateix, esgrimeix que "no existeix ni un sol informe que hagi permès constatar que les dioxines i furans que s’alliberen en el procés de combustió superen el llindar previst legalment".

La investigació judicial es va originar arran d’unes anàlisis del grup d’investigació de toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que van apreciar alts nivells de dioxines i furans als voltants de la central. Els científics de la universitat van avisar que, a causa de les partícules tòxiques propagades, s’estimava que el risc de contraure càncer a Sant Adrià era "entre tres i quatre vegades superior" que en les proximitats de fàbriques similars, segons va recollir la Guàrdia Civil en un atestat que va aportar a la fiscalia.

Els investigadors de la URV –encapçalats pel catedràtic emèrit de Toxicologia, José Luis Domingo– es reafirmen en les seves conclusions. Precisament, l’equip de la universitat ha publicat aquesta setmana un article sobre els estudis elaborats sobre la presència de dioxines a Sant Adrià entre 1998 i 2017. El treball postula que "la incineradora de Sant Adrià podria haver tingut un impacte negatiu en el medi ambient i potencialment també en la salut pública, i és un exemple de possible gestió inapropiada durant anys".

Dard al fiscal i la Guàrdia Civil

Notícies relacionades

La instructora de Badalona arriba a plasmar en la interlocutòria les seves crítiques a les actuacions del fiscal i la Guàrdia Civil. "Resulta al meu judici cridaner que el ministeri fiscal, per al cas d’haver constatat que l’empresa pública Tersa està contravenint la normativa fins al punt d’estar incorrent en conductes delictives, no hagi plantejat en el seu cas dirigir l’acció penal contra l’administració", opina. Així mateix, considera que l’últim dictamen del Seprona "no arriba al rigor necessari per consolidar un indici sòlid que permeti afirmar que la mercantil Tersa no compleix amb la normativa vigent".

Tersa es va felicitar ahir perquè el cas s’arxivi, com havia sol·licitat amb reiteració en els últims mesos. Per la seva banda, la presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, es va declarar sorpresa que s’hagi dictat el sobreseïment provisional. "Seguirem tot el camí que la Justícia ens proveeix per recórrer en totes les instàncies que siguin necessàries fins que es revisi aquesta decisió", va manifestar Frucella, que va acusar l’empresa de gestió de residus d’ocultar irregularitats: "De manera contundent, diem que Tersa menteix, Tersa ha mentit a la jutge, ha mentit al seu ens de control, a tots els ciutadans i ens ha posat en risc".