per millorar la SALUT

Unitscontra el soroll

El nou grup exigeix tolerància zero amb la contaminació acústica generada per l’oci nocturn 

Veïns de cinc districtes de Barcelona s’han unit en la Xarxa Veïnal contra el Soroll (Xavecs), presentada ahir, per demanar entre altres mesures que botigues de 24 hores i terrasses tanquin d’hora.

Unitscontra el soroll

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El problema del soroll a Barcelona té més d’un problema. Un és que els que el pateixen afronten conseqüències molt serioses en el seu dia a dia, que poden arribar a afectar-los la salut. Un altre és que, en el global de la ciutat, les víctimes d’aquesta situació no són centenars de milers, cosa que en ocasions fa que les seves protestes passin relativament desapercebudes i no suposin un pols temible per a les administracions.

Les queixes es van disparar després de les restriccions de la pandèmia de la covid, i del confinament en particular. I, quatre anys després, el soroll –de botellons, terrasses, oci nocturn o concerts, en funció de la zona– continua desvetllant els afectats, que afirmen que la situació no ha millorat.

Per amplificar les seves denúncies, barcelonins mobilitzats en barris de fins a cinc districtes –Sant Martí, Eixample, Gràcia, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Ciutat Vella– s’han unit en la Xarxa Veïnal contra el Soroll, Xavecs, que va ser presentada ahir a la Torre de les Aigües del Besòs. La xarxa, presidida per Jordi Badia, conegut activista de SOS Enric Granados contra el soroll nocturn i els excessos de les terrasses, reclama que les botigues 24 hores i les terrasses dels bars i restaurants tanquin d’hora cada dia de la setmana.

En el cas dels comerços, per evitar l’adquisició d’alcohol per a botellons. La xarxa reclama que, com passa en punts com el Triangle Golfo, aquests negocis tanquin de 22.00 de la nit a 7.00 del matí. Com denunciaven els presents, no és gaire complicat per als joves que ho desitgin desplaçar-se una mica i comprar en una botiga que sigui fora de l’àrea avui restringida. Per això demanen que el tancament a les 22.00 h s’estengui a tota la ciutat.

Terrasses, concerts i músics

En el cas de les terrasses, també reclamen un tancament general a les 22.00 h cada dia de la setmana. En l’actualitat han de tancar a mitjanit de diumenge a dijous, i a la una els divendres, dissabtes i vigílies de dies festius. A les zones tensades per l’excés de sorolls, en les quals l’ajuntament ha detectat que el problema és greu, el tancament s’avança una hora: a les 23.00 en laborable i a mitjanit en dia festiu. Menys a Ciutat Vella, on la regulació específica per a aquests punts va ser anul·lada al novembre per l’actual consistori, que va al·legar defectes en la norma heretada que l’obligaven a suspendre-la.

Notícies relacionades

El nou grup, que s’anirà presentant als diferents barris afectats, exigeix tolerància zero amb els botellons i amb el soroll que genera l’oci nocturn, i també que els esdeveniments musicals de gran format a l’aire lliure acabin també a les 22.00 h i que es traslladin lluny de zones habitades. A més, reclamen limitar els –ja escassos– permisos a músics de carrer amb dispositius amplificats i activitats similars en l’espai públic, siguin o no privades.

Els integrants de la Xavecs són portaveus coneguts de les zones que fa temps que denuncien el problema del soroll, com Enric Granados, el Triangle Golfo de Sant Martí, la plataforma Stop Concerts, els veïns de diverses places de Gràcia i els de carrers del Poble-sec com Blai.