BCN costejarà la reforma d’El Ingenio mentre no troba inquilí

BCN costejarà la reforma d’El Ingenio mentre no troba inquilí

Danny Caminal

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El Ingenio, l’icònic local del carrer de Rauric fundat el 1838 com a centre de producció de capgrossos i gegants per Benet Escaler, suma quatre anys de tancament i moltes vicissituds que no mereixia per la seva trajectòria i caràcter. L’enèsim capítol s’escriu ara amb una bateria d’obres urgents que assumirà l’ajuntament per garantir la seguretat del local i frenar-ne el declivi. Des que el va comprar, el 2022, no ha trobat cap inquilí que es decideixi a explotar-lo, davant les seves particulars característiques arquitectòniques, el nivell de protecció com a comerç emblemàtic protegit (en la categoria E1 de gran interès) i el mal estat de l’immoble.

Notícies relacionades

"L’Ajuntament de Barcelona ha decidit iniciar un procés d’adequació bàsica del local, per assegurar la seguretat i la protecció patrimonial d’aquest establiment", assenyalen a aquest diari fonts municipals, sense detallar l’abast dels treballs. La previsió és que aquestes obres estiguin acabades a principis del 2025, afegeixen. Acaba d’iniciar la licitació per poder escometre-les al més aviat possible.

La primera amenaça de mort del local es va viure el 2016, quan la seva antiga propietària, Rosa Cardona, no va trobar relleu adequat al deixar ella el negoci. In extremis, El Rey de la Magia va intentar tirar-lo endavant el 2017, però va haver de tancar un any després. El 2019 hi va haver un nou intent, també fallit; i posteriors episodis de vandalisme i grafits. Fins que, dos anys després, el consistori el va adquirir (a un alt preu) juntament amb 49 espais més en desús a la ciutat, en els quals va invertir un total de 16 milions d’euros amb la idea de dinamitzar-los arran dels estralls de la pandèmia, sobretot a Ciutat Vella. L’objectiu era llogar-los en condicions favorables, especialment els que necessitaven obres faraòniques, com El Ingenio, dins del projecte Amunt Persianes.