El millor lloc per veure la Copa Amèrica de vela

El millor lloc per veure  la Copa Amèrica de vela

GlÒRIA AYUSO

3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Barcelona es proposa acollir la Copa Amèrica de vela més popular de la història i, amb aquest objectiu, s’estan configurat els diferents espais perquè la ciutadania disfruti de la competició des de diversos punts i de manera gratuïta. El que oferirà una visió privilegiada de la superfície marítima en la qual tindrà lloc la competició, entre el 22 d’agost i mitjans d’octubre, serà el passeig al capdamunt del dic de recer, al Port Olímpic, per la seva avançada posició al mar i una perspectiva excepcional de tota l’extensió en la qual els equips lliuraran els seus duels de velocitat i destresa. L’accés serà lliure, per la qual cosa l’ajuntament està dimensionant, amb el suport dels bombers, la capacitat de la superfície. Per controlar l’aforament, s’instal·laran als diferents punts d’accés un sistema de recompte d’entrades i sortides.

Control permanent

El consistori ha licitat aquesta eina de control de l’aforament, per un valor de 30.000 euros, i està planificant que alguns accessos del lloc s’utilitzin exclusivament per a les entrades i d’altres per a les sortides, per facilitar així un moviment fluid i organitzat de les persones. "Preveiem que hi hagi una rotació contínua", explica la directora del Port Olímpic, Olga Cerezo. La competició, en cada una de les jornades en què tingui lloc, durarà més de dues hores, per la qual cosa es contempla una circulació de persones que hi accedirà i, al cap d’un cert temps, decidirà lliurement abandonar l’espai. És per això que és important mantenir un control permanent de l’aforament permès.

El dic de recer, de 500 metres de longitud, està tancat des de fa un any i mig a causa de les obres de construcció d’un nou dic que substitueix els antics danyats pels temporals, així com la reforma del passeig i els seus accessos. La previsió és reobrir-lo a finals de juliol. A més del pont ubicat a l’extrem de la zona de restauració, s’hi podrà accedir per dues noves zones amb escales convenientment separades, per les quals s’ascendirà al mirador des de l’àrea on s’ubicaran els nous locals d’economia blava. Així mateix, l’extrem del final del passeig, que habitualment estava tancat, s’ha millorat amb àmplies escales de formigó que milloren igualment la permeabilitat de l’espai.

"Per a moltes persones aquest lloc serà un descobriment", afirma Cerezo. Freqüentat per veïns i persones que fan esport, l’accessibilitat més gran al passeig facilitarà que més gent pugui apreciar-ne les vistes. Al costat mar, serà possible seguir la competició, mentre que de cara a la ciutat es podran observar totes les operacions de les bases femenina i juvenil, que s’instal·laran a partir de la tercera setmana d’agost a pocs metres.

El Port Olímpic preveu ser un dels punts neuràlgics durant la Copa Amèrica de vela, ja que també, a molt pocs metres, al Moll de Mestral, i coincidint amb la competició, tindran lloc activitats culturals.

Notícies relacionades

La regata es podrà seguir des de les platges pròximes i al llarg de tot el litoral. L’Ajuntament de Barcelona té plans de col·locar grans pantalles en punts estratègics, de manera que es permetrà als espectadors seguir tots els detalls de la competició amb gran precisió. Els organitzadors apunten al que va passar a Vilanova i la Geltrú durant la primera preliminar, quan el públic va seguir de manera òptima la regata de forma presencial amb el suport de tauletes o mòbils per no perdre’s alhora la retransmissió esportiva.

Els tinglados del Moll de Llevant, al Port Vell, acolliran el hospitality de la Copa Amèrica de vela que habilitarà el Port de Barcelona. Serà l’extrem pel qual acabaran sortint els velers dels sis equips des de les seves bases i, també, on arribaran després de les regates. Hi haurà grades al final de la rambla de l’Escullera, a la qual es podrà accedir amb el bus nàutic. Els espectadors que vulguin seguir l’esdeveniment amb els seus propis ulls tindran aquí també un excel·lent lloc per observar-lo.