Celebració festiva

Roses vermell passió per a Sant Jordi

La festa sempre és una oportunitat per als floristes de demostrar la seva creativitat 

Les floristeries confien en el color tradicional i prescindiran del clàssic embolcall rígid en favor de decoracions més sostenibles en la gran celebració del llibre i la rosa del dia 23.

Roses vermell passió per a Sant Jordi

Margot Canavaggia

3
Es llegeix en minuts
Margot Canavaggia

La Diada de Sant Jordi 2024 s’acosta a passos de drac. Les floristeries de tot Catalunya es preparen per a l’ocasió, que aquest any cau en dimarts. Tot i que els floristes vesteixen les roses de tots els colors, saben molt bé que el to que les afavoreix més és el vermell.

Així ho explica a EL PERIÓDICO Joan Guillem, president del Gremi de Floristes de Catalunya. "Tot i que siguin divertides de colors diferents, la gent sempre prefereix comprar les roses vermelles, perquè representen la tradició", relata. Pronostica que el "90% de les que es vendran en la diada seran vermelles".

Una altra tendència clara serà la sostenibilitat. Moltes roses de Sant Jordi es venen habitualment amb un embolcall de plàstic en forma de con, col·locat al final de la tija per retenir una mica d’aigua i allargar el bon aspecte de la flor. Guillem avança que "aquest any és una pràctica que s’intentarà erradicar per complet". Per substituir aquest element, els comerços procuraran realitzar "embalatges elaborats naturalment" que embelleixin el producte sense materials poc sostenibles.

Més de 400 especialistes

Guillem no es talla al presumir de la qualitat del sector a la capital: "L’art floral de Barcelona és dels més bons del país". Sant Jordi sempre és una oportunitat per als floristes de la ciutat per demostrar la seva creativitat i guanyar nous públics. "Aquest dia cada floristeria és única i intenta ser ben original amb creacions pròpies", apunta el president.

"A Barcelona hi ha més de 400 floristeries i cap és més important que l’altra", assegura Guillem. "Tothom té dret a tenir la seva parada, sense cap preferència", afirma. Des del gremi de floristes que presideix volen remarcar que no tenen "cap tipus de favoritisme cap a una marca en concret".

Tot i que els professionals tenen espais reservats únicament per a ells a Barcelona per a Sant Jordi, la venda de roses està oberta a tota la ciutadania. L’ajuntament concedeix un permís d’ocupació de l’espai públic de manera totalment gratuïta per a qualsevol individu que vulgui tenir la seva parada. El consentiment es pot obtenir a través de l’Oficina Virtual de Tràmits, fins al 12 d’abril.

Els professionals batallen des de fa anys contra aquesta universalitat, a l’entendre que propicia una devaluació del producte. Guillem està en contra de la saturació de punts de venda a determinades zones de la ciutat: "La sobreoferta propicia la compra de roses de mala qualitat". A més de les entitats, particulars independents i col·lectius de tot tipus que venen roses el 23 d’abril, proliferen cada any els venedors que no tenen cap autorització i que instal·len una galleda a qualsevol vorera de la ciutat.

Notícies relacionades

El president del Gremi de Floristes de Catalunya carrega contra "les persones que no disposen de cap permís legal" i "s’instal·len al mig del carrer a vendre pel seu compte". Destaca que són "susceptibles de ser expulsats per la Guàrdia Urbana", però, amb tots els "controls de seguretat que s’apliquen en aquest dia, no se’ls presta gaire atenció". "És una pena", conclou Guillem. A més, segons ell, aquesta gent "no ajuda a combatre els problemes de sequera" que afronta la ciutat. "Omplen les galledes d’aigua amb molts litres malgastats", lamenta.

En canvi, les floristeries treballen i manipulen la flor amb "mètodes molt diferents, que consumeixen i requereixen molt poca aigua". A més, al cultivar-se molt lluny de Catalunya no viuen restriccions de reg. "Els principals proveïdors són el mercat holandès i el sud-americà", detalla Guillem.