COMERÇ

Pla de revitalització de les les històriques Galeries Sarrià

Els plans de futur passen per «replantejar l’activitat» de l’espai 

La totalitat de la finca pertany ara a la cinquena generació d’una família d’empresaris del barri, els germans Xavier i Oriol Aguilar.

Pla de revitalització de les les històriques Galeries Sarrià

MERITXELL. M. PAUNÉ

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Un espai emblemàtic del barri de Sarrià de Barcelona inicia una nova etapa després de completar a principis del 2024 un lent canvi de propietat. Es tracta de les Galeries Sarrià, nascudes als anys 80 i amb doble entrada pel popular carrer Major i per Salvador Mundí. Són una de les poques galeries cobertes que queden a Barcelona, un format que va viure els seus anys daurats fa mig segle i que ha acusat especialment la crisi del petit comerç.

La totalitat de la finca pertany ara a la cinquena generació d’una família d’empresaris de Sarrià, els germans Xavier i Oriol Aguilar, que reivindiquen la seva voluntat de "revitalitzar" les galeries i "posar-les de nou en valor". A través de la societat Constant Inversiones ha adquirit a poc a poc amb la trentena d’establiments que integraven la comunitat de propietaris, en un procés que s’ha allargat des del 2018 fins al 2024 per la complexitat de les negociacions, totes individuals.

Després de l’adquisició inicial dels locals buits, els Aguilar van comprar els que tenien inquilins. Això va comportar pactar reallotjaments per als negocis que ho sol·licitessin, que van ser dues perruqueries. La tercera fase, la més delicada, han sigut els establiments regentats directament pels titulars. Després de mesos d’estira-i-arronsa, l’empresa confirma que ha segellat acords de permuta i indemnització amb una botiga de joguines, una botiga de souvenirs i una veterana joieria, que ha sigut l’últim negoci independent operatiu a les galeries.

Important deute

Fonts de l’empresa diuen a EL PERIÓDICO que la finca arrossegava "un important deute comunitari derivat dels impagaments d’alguns propietaris de locals inactius" i "greus deficiències en instal·lacions elèctriques, tèrmiques i de protecció contra incendis" que no s’ajustaven a la normativa vigent. De fet, l’immoble ja fa anys que està en obres, que han coexistit amb l’activitat dels últims comerciants. Durant la llarga transició, a més, hi ha hagut actes incívics a l’interior del recinte, que han suscitat queixes veïnals i denúncies a la Guàrdia Urbana.

Notícies relacionades

La reconversió del recinte ja ha començat, a través de millores en la insonorització per reduir les molèsties veïnals i els preparatius de cara a comercialitzar el nou espai. Els dos antics accessos a la infraestructura ja no mostren el cartell de fusta amb el Galeries Sarrià que els havia emmarcat durant l’últim lustre, al deixar enrere l’anterior denominació Centre comercial Sarrià.

Els plans de futur, avança Constant Inversiones, passen per "replantejar l’activitat" i la configuració de l’espai. La propietat "planteja la possibilitat de convertir les galeries en un únic espai comercial, apostant per reduir el nombre de comerços i millorar l’eficiència logística amb una única entrada comercial i una de mercaderies". A més, preveu adherir-se a les entitats de comerciants de Sarrià i impulsar l’economia de barri.