llarga reivindicació

Els ascensors del metro de Plaça de Sants continuen en l’aire

El Govern deixa en incògnita si la construcció començarà aquest any, com va acordar amb l’ajuntament, davant la falta de pressupostos.

Els ascensors del metro de Plaça de Sants continuen en l’aire

JORDI RIBALAYGUE

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ester s’agafa al braç del seu fill, l’Antonio, per descendir les escales de la boca de metro de Plaça de Sants. Allà conflueixen una andana de la Línia 1 i una altra de la Línia 5, per les quals van transitar gairebé 5,6 milions de persones el 2023. Malgrat acreditar una alta afluència, no té ascensors i té una única escala mecànica, només de pujada en una sortida de l’L1. És una de les 12 parades pendents encara d’adaptar-se als passatgers amb mobilitat reduïda a la xarxa del suburbà de Barcelona.

"Agafo cada dia el metro, però aquesta parada està molt vella –esbufega la veïna–. De vegades, vaig caminant sola fins a Mercat Nou, perquè està nova i remodelada. Allà no tinc problema però aquí és un embolic... Ve el meu fill per ajudar-me a baixar a l’L1 i després ja marxa". Una dona que observa l’escena s’hi afegeix: "El que li passa a aquesta senyora ho veiem cada dia. Ens genera molts problemes que no hi hagi ascensors".

El projecte per dotar per fi Plaça de Sants d’ascensors va figurar en la llista d’acords creats en l’última comissió mixta de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, reunida l’octubre passat. L’anunci va venir precedit d’una manifestació pocs dies abans a Sants, on els elevadors s’exigeixen des de fa més d’una dècada. No obstant, el compromís per atendre el prec dels veïns s’ha posat en quarantena menys de mig any després, al truncar-se els pressupostos del Govern per al 2024 i precipitar-se la convocatòria d’eleccions per al 12 de maig.

Després de la cimera entre l’Executiu català i el consistori de la tardor passada, es va concretar que els treballs per col·locar l’ascensor corresponent a l’L5 començarien aquest 2024. No obstant, el Departament de Territori evita confirmar ara si la planificació es manté, una vegada que els comptes han hagut de prorrogar-se després de frustrar-se les negociacions perquè En Comú Podem s’adherís al pacte d’ERC i el PSC per a les finances de la Generalitat.

"La licitació dependrà de les possibilitats pressupostàries", contesta la conselleria. Afegeix que el departament es troba en plena anàlisi per mesurar l’"impacte de la no aprovació dels pressupostos a totes les obres", inclosa la reforma per equipar Plaça de Sants amb elevadors. Per ara, l’ajuntament prefereix pensar que el bloqueig dels comptes autonòmics no alterarà les previsions. "Confiem que es mantinguin els compromisos d’inversió i calendari acordats", expressa.

Notícies relacionades

Concentració el 3 de maig

En canvi, el Centre Social de Sants –mobilitzat perquè les instal·lació es desbloquegi– retreu que les institucions "es passin la pilota". Tem que el tancament abrupte de la legislatura al Parlament ajorni una remodelació per a la qual no accepta més demores. "Ningú ens ha dit si afecta, però el més preocupant és que no hi ha comunicació, quan hi ha una carència i una necessitat", assenyala el vicepresident de l’entitat, José Antonio Blasco. El moviment veïnal prepara una nova concentració per reclamar que la parada sigui d’una vegada accessible. Es programa per al 3 de maig, coincidint amb el dia de les persones amb discapacitat.