La contractació d’oficines al 22@ baixa en picat

Els operadors destaquen que la zona segueix atraient empreses tot i la desacceleració, però que s’ha de diversificar en altres usos i habitatge.

La contractació d’oficines al 22@ baixa en picat

PATRICIA CASTÁN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’àrea 22@, epicentre d’innovació i captació d’empreses, continua sent un dels motors econòmics de Barcelona, però els seus operadors alerten que serà necessari flexibilitzar-ne els usos a curt termini. Tot i que atrau el 40% d’inversió a la ciutat, l’any passat la contractació de metres quadrats va caure fins a una tercera part respecte a la xifra del 2019, al passar de més de 148.000 aquell any a una mica menys de 47.000 el 2023.

El president de l’associació 22@ Network Barcelona, Enric Urreta, reivindica que la zona ha de ser més "viscuda i vibrant", amb més usos, habitatges, equipaments i serveis, perquè despunti com un pol d’atracció econòmica. Després d’una trobada recent amb l’alcalde Jaume Collboni aprecia un "millor tarannà" per afrontar una etapa amb més col·laboració publicoprivada que permeti al districte tecnològic avançar, tot i que alerta que no hi ha temps per perdre.

L’informe presentat per Javier Bernades, soci de l’entitat i responsable d’Oficines de Cushman & Wakefield, fuig de "fatalismes" darrere l’"oportunisme", ja que l’expert immobiliari destaca que el saldo final del 2023 ha sigut positiu entre altes i baixes en termes de metres quadrats d’activitat. També creu que per als inquilins d’oficines suposa un moment ideal, a l’haver caigut els preus respecte a la prepandèmia. Ara se situen en 23 euros per metre quadrat i mes, malgrat que algunes zones amb molt menys desenvolupament de serveis, com la part nord, està molt per sota en cotització i ofereix fins i tot preus xollo.

Mercat "autoregulat"

L’estoc de metres quadrats que aglutina la zona ha passat d’1,13 milions el 2019 (quan l’èxit va encoratjar a impulsar molta construcció) a 1,57 l’any passat, cosa que suposa un increment del 33% d’espai. Bernades destaca que el mercat s’ha "autoregulat", però 140.000 nous metres "s’han aturat" fins que millori la conjuntura. El context d’inflació i pujada de tipus d’interès no ha ajudat en un any negre per a les oficines a la capital catalana, ni tampoc les polítiques municipals recents, afirma.

El portaveu de 22@ Network insisteix a obrir una nova fase de lideratge compartit amb l’ajuntament per dotar d’equipaments i ús residencial aquest ecosistema en què fins i tot una part de les oficines està abocada a quedar obsoleta en criteris de sostenibilitat. Els nous projectes, en canvi, apunten a la màxima eficiència energètica.

Quant a inversions, s’ha passat dels 846 milions d’euros el 2019, o els 892 el 2021, a 620 el 2022 i només 117 milions el 2023, segons van desgranar en la jornada celebrada a les oficines de Cuatrecasas, a la Diagonal.

Notícies relacionades

Amb els canvis introduïts el passat mandat municipal en el planejament urbanístic de la ciutat no n’hi ha prou, segons els experts, perquè l’objectiu d’arribar a 10.000 habitatges és complicat al tractar-se de pisos de protecció oficial. El sector creu que serà difícil impulsar promocions perquè la rendibilitat és baixa a causa de la limitació de lloguers. Així que l’aposta que defensen és doble: introducció de vivenda lliure, de nous usos com el coliving, residències d’estudiants i més equipaments. "És urgent flexibilitzar usos", va insistir Bernades.

Sobretot en un moment en què les empreses estan buscant l’equilibri entre la presencialitat i el teletreball, tot i que en el 22@ al tractar-se d’empreses tecnològiques el temps de treball a casa és superior.