Apuntalats 315 dels 420 habitatges afectats per l’ensorrament de Badalona

La inspecció dels pisos afectats mostra que s’hauran de reformar les 21 finques de la promoció per assegurar-ne l’estabilitat. L’ajuntament avisa que s’haurà de «restaurar la legalitat constructiva» en alguna de les vivendes.

Apuntalats 315 dels 420 habitatges afectats per l’ensorrament de Badalona

GERARDO SANTOS

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’empresa contractada per l’Ajuntament de Badalona, Seguí Arquitectura, ha finalitzat les inspeccions dels 420 habitatges del barri del Raval sobre els quals pesa la preocupació del Govern local per la seva estabilitat, arran de l’ensorrament mortal del 6 de febrer. Així ho van anunciar ahir els tinents d’alcaldia Daniel Gracia i Rosa del Amo en una compareixença de premsa que va tenir lloc a l’edifici municipal el Viver: "Ara mateix el nostre primer objectiu és que els veïns puguin tornar a casa per viure", va declarar Gracia.

Les revisions realitzades s’han traduït en l’apuntalament del 75% dels 420 pisos (és a dir, 315 habitatges), l’estabilitat dels quals era compromesa. Tot i que el consistori no en va oferir la xifra exacta, en molts continuen vivint els veïns, ja que 16 dels 21 immobles que formen l’illa Canigó (22 comptant l’esfondrat) no han sigut desallotjats. En concret, el consistori va explicar que s’han apuntalat pisos a totes les finques de la carrers del Canigó i d’Ausiàs Marc.

"Estem convençuts que s’han salvat vides, el risc d’haver-se repetit alguna situació similar a la del número 9 era molt alta", va admetre el regidor Gracia. "En una ocasió, un dels operaris movia el forjat del sostre amb la mà, que estava a punt de caure. Cal tenir consciència del risc d’ensorrament que hi havia", va remarcar l’edil. Hi ha alguns pisos en què no s’ha pogut entrar, explica el consistori badaloní, ja que tenen portes antiokupes reforçades amb plaques de metall: "Estem esperant l’autorització dels propietaris per poder entrar-hi, no trigarà a arribar", va assenyalar Gracia.

Així, una vegada assegurats tots els habitatges, començarà el procés de diagnosi de l’estat de les estructures. De moment, el regidor Gracia va confirmar que "les actuacions de reforç de l’estructura hauran de ser globals a tota la promoció". És a dir, les 21 finques hauran de realitzar obres generals.

L’empresa contractada per l’ajuntament portarà a terme la redacció del projecte de reforma, basant-se en "proves de força i anàlisi de laboratori". Llavors, l’Ajuntament de Badalona informarà cada comunitat de les obres que seran necessàries de forma global en totes les comunitats. No seran les úniques obres que s’hauran de portar a terme. En la línia del que va advertir l’alcalde Albiol el passat 1 de març, el regidor Gracia va recordar que "alguns particulars hauran de restituir la legalitat de les construccions". O el que és el mateix, que tot aquell veí que hagués realitzat obres que puguin comprometre la seguretat de l’estructura, hauran de revertir-les.

Si bé és cert que el 19 de febrer, en una reunió amb els veïns afectats, Albiol els va demanar que s’organitzessin entre ells per portar a terme les inspeccions, l’endemà i després de l’evacuació del tercer edifici del carrer del Canigó (comptant el sinistrat), l’Ajuntament de Badalona se’n desdeia i anunciava que contractaria una empresa especialitzada en cobertes en base ceràmica: "No podem esperar que les 22 finques afectades, amb els seus 420 habitatges, es posin d’acord, perquè estem molt preocupats, és una qüestió de responsabilitat i de sensibilitat", sostenia llavors Albiol.

"Estem a l’altura"

Notícies relacionades

En general, el regidor Gracia es va mostrar satisfet amb la resposta municipal a la tragèdia: "Estem a l’altura, a diferència d’altres ciutats que cobreixen l’apuntalament de manera subsidiària", ha ressaltat el regidor popular, en una referència més o menys velada a l’evacuació i posterior apuntalament de les vivendes del número 9-11 del carrer dels Pirineus de Santa Coloma de Gramenet.

Quant a la situació dels desallotjats, la tinenta d’alcaldia, Rosa del Amo, va informar que durant aquestes últimes setmanes hi ha hagut 16 famílies que han requerit allotjament provisional en pensions, de les quals sis continuen en aquesta situació.