La pressió de l’aigua ja baixa a sis municipis de l’àrea de BCN

L’AMB preveu estendre gradualment aquestes mesures de reducció a altres ciutats en funció de l’emergència per l’escassetat d’aigua.

La pressió de l’aigua ja baixa a sis municipis de l’àrea de BCN

Àlex Rebollo

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Ahir es va començar a aplicar la baixada de pressió de l’aigua a sis municipis de l’àrea de Barcelona. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va anunciar el 28 de febrer que posaria en marxa aquesta mesura per combatre els greus efectes de la sequera que assola Catalunya i per la qual l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’estat d’emergència.

L’objectiu, diu l’Administració metropolitana, és reduir la dotació al màxim "amb la finalitat d’allargar els recursos en la mesura possible per si la situació no millora a mitjà termini". Així, ahir va arrencar la reducció de la pressió de la xarxa als municipis de Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts i Sant Just Desvern, tots a la comarca del Baix Llobregat.

Falta per sumar-se a la llista Tiana, localitat que s’ubica a la part sud del Maresme i on l’aplicació de la caiguda de pressió arrencarà la setmana que ve, van explicar fonts de l’AMB. En un origen, el plantejament de l’AMB era que aquesta baixada s’apliqués de manera més quirúrgica, és a dir, que no funcionés a tot el terme, sinó als barris o a les zones amb més consum detectat. No obstant, per ara, la posada en marxa de la mesura ha sigut generalitzada "a tot el municipi" i "en tots els casos". Així, "en els pròxims dies o setmanes s’anirà tractant d’ajustar i acotar més", van afegir.

L’actual estat d’emergència per la sequera limita el consum a 200 litres d’aigua per persona i dia, una cosa que han de controlar els ajuntaments, sota l’amenaça de multes. Així, aquests set municipis es trobaven per sobre d’aquest consum o estaven a prop d’arribar-hi, motiu pel qual es va acordar aquesta baixada de pressió.

En cas de continuar la situació actual de sequera, l’AMB preveu estendre gradualment aquestes mesures de reducció de pressió a altres localitats, prioritzant les que tenen les dotacions més elevades. "L’evolució dels pròxims mesos permetrà decidir els municipis afectats", va informar l’ens.

Amb caràcter general, l’AMB recorda que la pressió de la xarxa d’aigua està ja ajustada a l’àrea metropolitana als "límits més baixos que permet el reglament del servei metropolità del cicle integral de l’aigua". "La imminent reducció de pressió per sota d’aquests valors límit del reglament pot tenir algun efecte en el servei en funció de diferents factors, especialment si s’augmenta el consum respecte a l’actual. Amb un consum reduït i similar a l’actual, les afectacions seran mínimes i no destacables", explica l’AMB.

Consultades per aquest diari fa poc més d’un mes, algunes de les localitats sobre les quals ja planava la baixada de pressió van apuntar a un gran nombre de fugues en el sistema de distribució d’aigua, unes avaries "difícils de detectar i reparar". D’altres van afegir a l’equació el gran nombre de cases unifamiliars dins del seu terme municipal, algunes de les quals disposen de jardí i piscina.

Una carta als que gasten més

Notícies relacionades

En la mateixa línia, l’Àrea Metropolitana va explicar ja al febrer que enviaria al conjunt d’usuaris domèstics que tenen un consum superior a 200 litres per habitant i dia (el límit marcat per la primera fase d’emergència) una carta en la qual "es demana augmentar els esforços per reduir el consum d’aigua i aproximar-lo a la mitjana actual de l’àrea metropolitana". Això inclou uns 24.000 abonats domèstics, l’equivalent a l’1,5% del total d’abonats de l’àrea metropolitana.

A més, en la carta també es recordarà que, hi ha actuacions prohibides com omplir piscines privades, regar jardins particulars i rentar vehicles (excepte en llocs autoritzats).

Temes:

Barcelona