El jutge investiga una empresa de Badalona per contaminació

L’associació Airenet hi troba similituds amb el cas Tersa de Sant Adrià de Besòs

Els Mossos recullen mostres de pols al voltant de la fàbrica de Tenneco per analitzar-les i contrastar-les amb un estudi preliminar de la UB.

El jutge investiga una empresa de Badalona per contaminació

j. g. aLBALAT / G. GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Badalona està investigant la suposada emissió de substàncies contaminants de l’empresa Tenneco (abans, i encara popularment, anomenada Necto), que fa sis dècades que produeix frens i altres components per a vehicles a la ciutat barcelonina, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. La fàbrica està establerta al barri del Remei, molt a prop de la frontera amb Sant Adrià de Besòs. Les indagacions es van iniciar arran d’una denúncia que entitats veïnals van presentar fa gairebé un any per un presumpte delicte ecològic i un altre contra la salut pública, i en què s’assenyala la companyia per haver dispersat presumptament "substàncies cancerígenes i metalls pesants" en grans proporcions.

Segons ha pogut saber aquest diari, agents de la policia catalana han recollit mostres d’edificis limítrofs i han entrevistat veïns i científics. El togat espera l’informe policial per decidir si imputa l’empresa o els responsables.

La denúncia recalca que la pols negra que atribueix a la producció de peces per a vehicles "afecta les persones a l’inhalar les partícules nocives que el componen". Adverteixen que les partícules que la companyia dispersa suposadament provoquen "irritació ocular i de coll, picors, ulls plorosos i dificultat per respirar".

Els denunciants es basen en un estudi preliminar de mostres de pols que investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) van captar en diferents punts al voltant de la fàbrica. Les anàlisis van revelar que els límits d’emissions per protegir la salut i el medi ambient es van infringir presumptament en 10 substàncies: arsènic, bari, crom, coure, molibdè, níquel, plom, estany, vanadi i zinc. Per als denunciants, "no hi ha cap altra indústria al voltant que pogués haver ocasionat aquestes troballes".

En diversos casos, les superacions dels nivells de seguretat es van revelar majúscules. Al costat de Tenneco es troba la Fundació Badalona Capaç, que dona feina a persones amb discapacitat i està presidida per l’exalcaldessa de Badalona Maite Arqué. Al sostre de la seu de l’entitat es van detectar proporcions de bari que són 31 vegades superiors als llindars de referència més conservadors.

Mesuraments municipals

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Badalona explica a aquest mitjà que està realitzant un "seguiment exhaustiu" del tema, i que ja disposa dels mesuraments que s’han pres en dues estacions mòbils de qualitat de l’aire, cedides per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

L’associació Airenet consta entre els que han recorregut contra Tenneco al jutjat. És la mateixa associació veïnal que va propiciar la investigació que una jutge de Badalona manté oberta amb dos imputats per presumpte excés de contaminació a la incineradora de residus de Tersa, a Sant Adrià. Entre Tenneco i Tersa només disten dos quilòmetres de distància. La presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, veu similituds entre els dos casos: "Hi ha falta de control, falta transparència i un altre factor comú és la falta de consciència de les empreses amb potencial de contaminar".