justícia

La jutge degana de BCN, contra la multireincidència

Cristina Ferrando també demana que el segon jutjat de guàrdia per a delictes lleus, com furts de menys de 400 euros, sigui permanent.

La jutge degana de BCN, contra la multireincidència

j. g. albalat

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els jutjats de Barcelona estan al límit. Les reformes legals no estan funcionant de manera eficaç per combatre la multireincidència, com denuncien des de diferents sectors de la justícia. O, almenys, amb la infraestructura judicial amb la qual es compta. La jutge degana de la capital catalana, Cristina Ferrando, va reclamar ahir per al 2024 i 2025 la creació de quatre nous jutjats penals (jutgen delictes de fins a cinc anys de presó, com ara robatoris amb violència, furts per un valor superior a 400 euros i alcoholèmies) i dos més dedicats a executar les sentències, que el 2022 superaven en un 60% els mòduls de treball establerts. Aquests nous òrgans judicials haurien d’absorbir l’acumulació d’assumptes. Els anomenats judicis ràpids, que, segons la llei, s’haurien de celebrar en 15 dies i es tramiten al jutjat de guàrdia, s’estan marcant a mesos vista. L’estructura existeix, però hi ha un embut.

Notícies relacionades

La jutge degana també pretén que el segon jutjat de guàrdia (judicis immediats) per als delictes lleus, com els furts d’objectes de menys de 400 euros, no s’hagi de prorrogar cada any, sinó que sigui permanent. En aquests casos, quan es deté o identifica l’autor de la sostracció, la policia, amb l’agenda dels jutjats d’instrucció a la mà, és la que cita el sospitós i els testimonis per acudir al judici. Al fixar-se la vista en aquell moment, l’índex de suspensions és baixa (un 10%).

Els dos jutjats de guàrdia de delictes lleus de Barcelona celebren en l’actualitat cada un 24 vistes, però el funcionament d’un té la data de caducitat marcada: el 30 de juny.

Temes:

Barcelona