TragÈdia A BADALONA

Acord per compartir el cost de les inspeccions de l’esfondrament

Territori anuncia la firma d’un conveni amb l’ajuntament i l’AMB pel qual la Generalitat pagarà «més de la meitat» del cost de les revisions dels pisos afectats al carrer del Canigó.

Acord per compartir el cost de les inspeccions de l’esfondrament

gerardo santOs

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Conclusions de mínims, ahir, després de la primera reunió a tres bandes entre l’Ajuntament de Badalona, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre la gestió de les conseqüències de l’ensorrament mortal del 6 de febrer al barri del Raval de Badalona. La trobada va servir, sobretot, per apuntalar la col·laboració entre les administracions.

Així, ahir, 20 dies després de l’ensorrament parcial del número 9 del carrer del Canigó, es van reunir per primera vegada l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, el vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Balmón, i la consellera de Territori, Ester Capella, que va anunciar la novetat més important: "Firmarem un conveni en el qual la Generalitat aportarà més de la meitat dels recursos per fer un informe en què implicarem els col·legis professionals d’arquitectes, d’arquitectes tècnics i d’enginyers per saber què és el que ha passat amb aquests immobles".

A partir dels informes

L’informe esmentat es redactarà a partir de les revisions dels pisos afectats que, per ara, està portant a terme l’empresa Seguí Arquitectura, que va ser contractada pel consistori sense necessitat de concurs, en virtut d’un decret d’emergència firmat per Albiol el 8 de febrer.

"Ens hem reunit per sumar els esforços de les tres administracions, amb l’objectiu d’identificar un problema que és evidentment preocupant, i decidir quina resposta social hem de donar i com abordar les actuacions necessàries perquè aquests edificis tornin a complir la seva funció de vivenda", va declarar Antonio Balmón. "Tenim un parc de vivenda envellit", va admetre la consellera Capella.

Aquesta trobada a tres bandes va tenir lloc gairebé una setmana després de la primera reunió del gabinet de crisi creat pel Departament de Territori, que va servir per incloure-hi l’Ajuntament de Badalona, l’AMB i Protecció Civil. Més enllà de la presència al lloc del delegat del Govern a Barcelona, Joan Borràs, durant els dos primers dies de la tragèdia, aquesta ha sigut la primera vegada que algun representant de la Generalitat (en aquest cas, la consellera Capella) es desplaça al carrer del Canigó: "Que ens hàgim reunit avui no treu que prèviament hem treballat juntes les tres administracions –va declarar Albiol–. Per part de l’Ajuntament de Badalona, hem sigut aquí des del primer dia. Hem destinat 100.000 euros per atendre les famílies".

El punt àlgid de les divergències entre el consistori i el Govern va tenir lloc dilluns passat, dia en què Albiol va reunir els veïns afectats al pati de l’Institut Badalona VII per explicar-los la situació. Llavors, tant l’alcalde com el tercer tinent d’alcalde, Daniel Gracia, van assegurar que la Generalitat "no posarà un euro" per realitzar les inspeccions a les 420 vivendes, que podrien tenir els mateixos problemes que l’esfondrada el 6 de febrer.

Notícies relacionades

Si bé és cert que dies després des de l’ajuntament es rebaixava el to de les crítiques per insistir en un "confiem que la Generalitat estarà a l’altura de les circumstàncies", la disputa política sobre quina administració hauria de costejar aquests exàmens segueix sobre la taula, ja que cap dels tres ha assegurat qui pagarà el que no costegi la Generalitat.

De fet, un dia després de demanar als veïns que s’organitzessin amb els seus administradors de finques per reunir els diners necessaris per a les inspeccions, el consistori se’n va desdir i va contractar pel seu compte una empresa perquè les portés a terme amb la immediatesa més gran. El motiu, l’evacuació l’endemà,el dimarts 20 de febrer, dels veïns del número 11, per l’aparició de més esquerdes. Fonts del departament que lidera Capella asseguren que l’informe que elaboraran les tres administracions inclourà les inspeccions que, des de la setmana passada, porta a terme l’empresa Seguí Arquitectura.