BARCELONEjANt

Arriben els arcades immersius

Arriben els arcades immersius
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El terra es converteix en lava de cop. Ni que fossis a la seu del PSOE de Galícia. Juraràs que t’has colat en un videojoc dels vuitanta, al ¡Rompe Ralph! Hi ha llumetes que dringuen, missions vintage i un clon d’EVA (l’amiga robòtica de Wall-E) que et dona instruccions des d’una pantalla. És com jugar a les maquinetes, però amb suors de gimnàs. Només et falta el peto i el bigoti per sentir-te Super Mario. Ara ets tu qui ha de córrer, saltar, disparar, esquivar. Deixes anar més adrenalina que Ayuso menjant fruita.

Arriben els arcades immersius /

Aquesta és La Lanzadera Spark81 (carrer de Llobregat, 4B). Fa tot just mes i mig que es va estrenar a Terrassa (a mitja hora de Barcelona) i ja circula per TikTok amb estatus de "planàs" per posturejar. Carnassa fresca per a les xarxes. "Arcades immersius", en diuen. Són desafiaments digitals amb esforç fitnes. "És com anar a jugar a una recreativa –comparen els seus creadors–, però en comptes de jugar amb botonets, et fiques a dins".

És l’oci que s’imposa des de fa anys a Barcelona. Tot és immersiu: exposicions (Centre d’Art Amatller i Ideal), sopars (Le Petit Chef a Terrum), experiències (Ikono), i fins i tot concerts. Cultura envoltant en 360 graus. Ara també en format arcade.

Això de colar-se en un videojoc no és nou. Fa anys que ho van inventar els canadencs. Ja s’ha estès per una vintena de locals al Canadà i els EUA. E n diuen Activate games. Tenen una infinitat de jocs digitals interactius: des de terres lluminosos sobre els quals córrer fins a murs per escalar o làsers que esquivar a l’estil Missió: Impossible. Ja acumulen gairebé 250.000 seguidors a Instagram. Molts usuaris, de fet, els han substituït pel gimnàs, va assegurar a la Fox un dels mànagers.

El primer d’Espanya es va instal·lar fa un any a Gijón. Allà els han batejat com a Pixel games: és el clàssic el terra és lava en versió videojoc. Fa dues setmanes va obrir una franquícia a Mataró (plaça de Catalunya, 33, l’ha muntat Cubick Group). Al març inauguraran a Valladolid.

La Lanzadera de Terrassa acaba d’obrir tres sales de cop i ja n’està preparant tres més. "Espai d’acció arcade", resumeix a la seva web. Ho és.

Una hora de maquinetes i acabes suant més que Ábalos després de l’escàndol de les mascaretes. Comences a la "sala de botons", entre botons de colors que semblen trets d’una nau espacial. A la "sala de dianes" cal llançar pilotetes amb més tenacitat que Karate Kid al posar cera i polir cera. La més viral és l’última, la dels mosaics: el terra lluminós inclou guerres de colors i travessies entre lava. Vas canviant de joc i de nivell, com en els arcades. Són 20 minuts per sala. Hauria de convalidar ben bé dues hores de gym.

"Estem fent un concepte una miqueta diferent", apunta Ricardo Infantes, un dels desenvolupadors. ¿El seu objectiu? "Crear un producte addictiu –respon–, que la gent s’enganxi a jugar". El Ricardo és un dels socis de The City Escape Room. En aquesta miniciutat amagada en una nau industrial de Terrasa et pots trobar fins i tot un vaixell.

El misteri no els va durar ni una setmana. És el secret a crits de La Taberna, un nou escape room amb espectacularitat de parc temàtic. Tres mesos després d’obrir ja estava en el top 10 mundial. És la 9a millor sala del món, segons els Oscars dels escape rooms, els premis Terpeca. "És increïble el que està passant", diu el Ricardo. Ja tenen reserves per a l’agost –explica– i sessions fins a les dues de la matinada ¿Per què tant furor per una aventura de pirates? "La gent –justifica el soci– el que busca cada vegada més és evadir-se dels problemes".

Un vaixell no és el més estrany amb què han topat els socis de The City en els seus escape rooms. Entre els objectes perduts dels clients, han trobat fins a calces i un vibrador, promet Marc Balada. En els seus jocs han sigut testimonis de peticions de mà, presències paranormals –li han posat nom: Kiku– i fins i tot infidelitats en directe. "Recomanació que donaria a tothom –riu el Marc–: no feu el gilipolles, perquè es veu tot". Hi ha càmeres fins i tot en racons que semblen ideals per morrejar-se amb l’altre mentre el teu nòvio està a dos pams. Sí, el nòvio i tot l’escape room la van enxampar in fraganti en viu.

El cel arcade d’Esplugues

Notícies relacionades

Encara hi ha racons on no arriba el boom immersiu. Arcades amb els quals es continua flipant en colors igual que en els 80. El nirvana de qualsevol exnen d’EGB és a Esplugues de Llobregat: hi haurà 75 pinballs i més de 100 recreatives. Totes originals de l’època. Maquinetes amb jocs retro que et posen la nostàlgia de punta: Tetris, Pac-Man, Street Fighter, Out Run. "Aquí –et garanteixen– els somnis es compleixen".

És la seu de l’associació ARCADE (Associació per a la Restauració i Conservació d’Arcades i altres Dispositius d’Entreteniment). S’acaben de mudar de Cornellà. Encara estan adequant el local ells mateixos. El cel arcade s’està instal·lant en una nau d’Esplugues de 800 metres quadrats. "Això no és un saló recreatiu –adverteixen a tot el que vol apuntar-se–. Aquí no hi ha ningú que estigui guanyant diners. Tot això ho mantenim entre els socis". Són 145. "Podíem ser molts més", asseguren. Els donaràs la raó si els visites: és difícil anar-se’n d’allà. "Arcade –assenteixen tots– és un sentiment".

Temes:

Barcelona TikTok