incivisme

Un ‘after’ desespera els veïns del Camp de l’Arpa

«Marxo els caps de setmana. No em quedo aquí sentint-los», diu una veïna

El districte de Sant Martí expedienta el local i preveu reduir-li l’horari perquè no obri entre les sis i les vuit del matí, després d’acumular denúncies per infraccions i queixes per soroll i baralles.

Un ‘after’ desespera els veïns del Camp de l’Arpa

Jordi Ribalaygue

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un afterhours revela, inquieta i exaspera els veïns del tram del carrer de Còrsega que dona al Camp de l’Arpa. "Obren cap a les vuit o les nou de la nit i estan fins a les dues i mitja o les tres de la matinada. Després, a les sis del matí, tornen a aixecar la persiana. La pugen, la baixen, entra i surt gent... T’acaben despertant", confessa una veïna. Com els altres testimonis entrevistats, prefereix guardar l’anonimat. Les intimidacions, agressions i baralles que han vist a la porta del local d’oci obert fins l’alba els fa ser cauts. Alhora són taxatius a l’exigir que es posi fi a una incomoditat que no comprenen que es permeti al centre del barri.

"Sento crits, la música, quan obren, quan piquen... De dimecres a dilluns. Pot ser a les onze de la nit o passades les cinc de la matinada", explica un inquilí que ha denunciat les molèsties amb reiteració. "Visc amb els meus fills i, a nivell de son, ens afecta. Sentim tot el que passa al bar: si van al lavabo, me n’assabento; si algú es queda tancat, me n’assabento; si celebren un aniversari, ho sento... És com si estiguéssim a dins", testifica.

Tot i que els veïns han pensat sovint que eren en va, els constants avisos d’alerta als cossos de seguretat han acabat situant el focus sobre l’after, obert des d’abril del 2022. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van realitzar-hi una batuda d’ampli abast fa un parell de caps de setmana, va informar Tot Barcelona. Es va identificar i escorcollar diversos clients en ple carrer. Els agents van tornar a personar-s’hi ahir per un nou aldarull als voltants de l’establiment. Malgrat les recents intervencions policials, els veïns comenten que amb prou feines aprecien que el destorb remeti.

"Sona un ritme constant de reggaeton que entra pel pati interior. Tinc taps per a les orelles, abans no els utilitzava... Truco sempre al 112 i només una vegada la policia em va tornar la trucada. Em van dir que hitenen un munt de denúncies posades", revela una inquilina. "Si torno de matinada a casa, em respecte –admet-. Tot són homes, i hi ha nenes que probablement deuen tenir 18 o 19 anys, o ni això. Beuen i fumen porros al carrer". "Tothora molesten. Es posen a la porta, estan ebris, no poden mantenir-se dempeus... Estem amenaçats. Al meu fill li van fer dues puntades de peu al pit", assegura una mare. "Quan m’aixeco a les vuit del matí, hi ha enrenou al carrer", dona fe una altra dona. "No fa gaire, hi havia una noia amb un tall al cap –prossegueix–. S’estaven barallant i van venir dos o tres cotxes de policia. Els van perseguir. És un focus de mal ambient per al barri". "L’edifici fa pudor d’alcohol quan venen i ens tiren les motos", es queixa un veí. "Quan puc, els caps de setmana marxo de Barcelona, no em quedo aquí sentint-los", reconeix una noia.

"Revocació de la llicència"

El districte de Sant Martí contesta a EL PERIÓDICO que coneix les queixes i tramita un expedient administratiu contra la sala. Una resposta enviada als veïns aquesta setmana resulta una mica més explícita. A l’espera que venci el termini en què el bar pot al·legar, el districte explica en el missatge que l’expedient "finalitzarà amb l’ordre de reducció de l’horari de l’activitat, de manera que no pugui ser exercida entre les sis i les vuit del matí".

Notícies relacionades

El correu que aquest mitjà ha consultat afegeix que el veto a la franja matinal pretén "garantir el descans dels veïns de dijous a diumenge i dissuadir els clients que actualment acudeixen a les sis del matí, provinents d’altres locals d’oci nocturn". El consistori adverteix que, "en cas d’incompliment de l’ordre de reducció horària o de persistència en les molèsties generades pels clients", s’emprendrà el mecanisme de "revocació de la llicència". Així mateix, afegeix que "s’han iniciat sengles procediments sancionadors". Es deuen a les "diverses infraccions constatades durant les intervencions policials" el 2023 i el 2024 i poden multar-se amb el "tancament temporal de l’activitat per un màxim de 180 dies", concreta el districte.

La normativa de la Generalitat permet que els afterhours atenguin de 7 del matí a 2 de la tarda. La regulació deixa una escletxa perquè els locals disposin d’un horari més ampli. Els establiments qualificats com a restaurants musicals poden obrir entre les 6 del matíi les 2.30 de la matinada de l’endemà. Quadra amb l’interval en què flueix públic al bar de Còrsega.