Les agressions sexuals i la violència masclista creixen a BCN

El 2023 hi va haver a la ciutat 1.099 casos, un 24,5% més que l’any anterior. Els agressors solen formar part de l’entorn pròxim a la víctima.

Les agressions sexuals i la violència masclista creixen a BCN

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
G. G.

En la Junta Local de Seguretat celebrada ahir a l’Ajuntament de Barcelona també es van tractar les agressions sexuals i la violència de gènere i en l’àmbit de la llar. L’any passat, la ciutat va registrar 1.099 agressions sexuals, un 24,5% més que el 2022, en què hi va haver 883 casos. Segons els responsables policials, bona part d’aquestes agressions es produeixen en un entorn pròxim, que en moltes ocasions la víctima considera segur. En la majoria de casos es tracta d’autors coneguts, com parelles, exparelles, familiars o el cercle més pròxim a la víctima.

Les denúncies per violències sexuals representen gairebé el 8% dels delictes contra les persones que es van registrar l’any passat a Barcelona. No obstant, els agents remarquen l’alt percentatge de casos que es resolen: un 83,05%, cosa que significa un augment de 6,35 punts respecte a l’any anterior.

El 2023, dins del pla contra les violències sexuals dels Mossos, van pujar un 41% els casos investigats i un 27% les detencions. A més, els agents han realitzat un 62% més de patrulles dins de les actuacions específiques a l’entorn de locals d’oci nocturn per prevenir aquestes agressions.

En la reunió també es va assenyalar que l’any passat, en relació amb el 2022, la violència de gènere va augmentar un 21,2%, i la violència domèstica, un 14,9%, sobretot per casos de maltractaments en l’àmbit de la llar. També es van incrementar un 22,4% els delictes d’odi i discriminació. El pla d’acció contra les violències sexuals compta amb el Sistema Integral d’Atenció a les Víctimes (SIAV). L’any passat, a Barcelona van pujar un 9% les declaracions recollides com de mesures de protecció i van augmentar un 7% els expedients actius.

Notícies relacionades

Des del juny del 2022, els Mossos apliquen el pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci actiu a tot Catalunya, amb itineraris segurs des de les discoteques fins al transport públic quan tanquen els locals, a més de controls per detectar possibles agressors. A Barcelona, aquestes rutes les fan conjuntament amb la Guàrdia Urbana.

Els Mossos també actuen sobre els agressors. L’Àrea Central de Violències Sexuals i la seva Unitat d’Intel·ligència fan un control a requeriment de la fiscalia sobre els condemnats amb mesures judicials amb alt risc de reincidència i els que tenen ordres europees de detenció i entrega. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va presidir la Junta Local de Seguretat juntament amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.