Collboni desencalla els comptes a 24 hores de la votació inicial

ERC pacta el sí al projecte del govern del PSC. Els Comuns permetran el seu primer tràmit i que vagin al ple municipal del dia 22

Collboni desencalla els comptes a 24 hores de la votació inicial

T. s.

3
Es llegeix en minuts
T. s.

Tot indica que el govern de l’alcalde Jaume Collboni aconseguirà avui, en la comissió extraordinària d’Economia, que el projecte de pressupostos per a aquest 2024, retirat l’octubre passat davant la falta de suport, superi el seu primer tràmit i sigui aprovat inicialment.

El text comptarà almenys amb els cinc vots favorables d’ERC, que ahir va revelar que ha tancat un acord amb el PSC a canvi del seu suport. Només amb el suport d’ERC els números no garantien que el projecte fos aprovat inicialment, però Barcelona en Comú ha anunciat la seva posició, deixant clar que permetrà que els comptes superin el tràmit i vagin al ple del 22 de març. La portaveu dels Comuns, Janet Sanz, va precisar que aquest "permetre la tramitació" es pot donar en forma d’abstenció o de vot a favor.

La posició dels Comuns té un sentit: explorar les seves possibilitats de firmar un acord tripartit de govern amb el PSC i ERC. Si rebutgen els pressupostos, donen al PSC un motiu per justificar un pacte només amb els republicans. En tot cas, Sanz va considerar que seria "inexplicable" que els socialistes no apostessin per un tripartit si els Comuns i els republicans hi estan a favor.

"No esperarem més", va afegir, al considerar que amb el mes que falta fins al ple hi ha prou temps per tancar un acord de govern intre les tres parts.

El vot del PP

Són clars el sí del PSC i ERC, i el no de Vox. I, tot i que Junts no ha volgut precisar el seu vot, el més previsible és que sigui no, ja que la setmana passada el postconvergent Jordi Martí Galbis va advertir que el seu grup no negociarà els pressupostos si no negocia alhora un pacte de govern amb el PSC. Un pacte que es veia pròxim fa unes setmanes, però ara la sociovergència cotitza molt a la baixa a l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest context, el vot de Barcelona en Comú dependrà del PP. Si els de Daniel Sirera s’abstenen, Collboni en té prou amb una abstenció dels Comuns perquè els pressupostos siguin aprovats en comissió. Si els populars hi voten en contra, els d’Ada Colau hauran de votar-hi a favor.

Una vegada superat el tràmit inicial, els pressupostos passaran 15 dies en exposició pública i aniran al ple del 22 de març. Aquell dia se sabrà si s’aproven definitivament o si es rebutgen.

I llavors l’alcalde haurà de decidir què fa: o mantenir la pròrroga per ampliar el pressupost més endavant, cosa que d’entrada suposaria perdre 715 milions, o recórrer a una qüestió de confiança, un mecanisme que li permetria aprovar el projecte dels comptes municipals sense tocar una coma del text que va presentar el govern.

30 dies naturals

Notícies relacionades

El sistema preveu que s’obri un període de 30 dies naturals des que el text és rebutjat. Llevat que tota l’oposició s’uneixi per elegir un nou alcalde en aquell període, el pressupost queda automàticament aprovat. És una opció que ja van fer servir Xavier Trias per als pressupostos del 2014 i Ada Colau per als del 2017 i 2018.

El matís que els comptes superin o no la comissió d’avui alteraria una mica el calendari potencial. Si fossin derrotats en comissió, els 30 dies naturals començarien el 22 de març. Si avui superen el primer tràmit, el compte enrere s’iniciarà en el ple de l’abril o en un d’extraordinari convocat després del 22 de març. Hi ha la possibilitat que aquell dia els Comuns també hi votin a favor i en conseqüència els pressupostos siguin aprovats definitivament per la via ordinària, però s’entén que per a això els de Colau s’haurien de convertir en socis d’un tripartit que per ara no sembla un plat desitjable per a Collboni.