L’antiga fàbrica CACI acollirà l’Escola de Música de Badalona

L’antiga fàbrica CACI acollirà l’Escola de Música de Badalona

Gerardo Santos

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

El Conservatori de Música i l’Escola de Música Moderna de Badalona es traslladaran a l’antiga fàbrica CACI el 2026. Així ho va anunciar ahir l’alcalde, Xavier García Albiol, en una roda de premsa: "Durant 17 anys hem buscat talent per tot Catalunya perquè s’instal·li a la CACI i no ens hem adonat que el teníem a casa i que l’estàvem ignorant". Les obres començarien a finals del 2025 i tindran un cost d’entre 7 i 10 milions d’euros. El nou espai permetrà, segons els càlculs de l’ajuntament, duplicar els alumnes dels dos centres, que actualment acullen uns 800 alumnes.

Així, Albiol va presentar amb orgull la proposta de Ciutat de la Música de Badalona. L’edifici també comptarà, va anunciar l’alcalde, amb dos auditoris amb capacitat per a 200 persones cada un. Abans de l’estiu, sempre segons les previsions del consistori, es convocarà un concurs arquitectònic. Posteriorment s’encarregarà el projecte executiu, que permetrà licitar-ne les obres.

Segons recull Badalona Comunicació, al Conservatori i a l’Escola es mostren contents amb l’anunci de l’ajuntament. No en va, alumnes i familiars denunciaven des de fa temps la falta de manteniment de l’immoble, situat al Centre Cívic Dalt de la Vila: "L’edifici que acull el Conservatori i l’Escola de Música està en unes condicions lamentables, que no són dignes del talent que tenim allà", va admetre l’alcalde Albiol abans d’assenyalar que, fins que no es produeixi el trasllat, el consistori portarà a terme les obres urgents necessàries en l’espai.

Des que la indústria va abandonar l’edifici, s’han projectat tants usos per a la CACI com alcaldes han passat per l’ajuntament badaloní. Es va plantejar que fos la seu de la Biblioteca Provincial de Barcelona, un centre de disciplines artístiques, la seu de la Federació Internacional de Bàsquet, seu de la Universitat de Barcelona, seu de l’Institut d’Investigació de l’Energia de Catalunya, seu del Museu del Còmic i l’Il·lustració i, l’última de totes les propostes, seu de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Fundació CIM.

Enèsima proposta

Tot i que es tracta de l’enèsima proposta per tornar la vida a la CACI, el consistori badaloní afirma que aquesta vegada serà la definitiva, ja que es tracta d’una proposta estrictament municipal, sense la responsabilitat de cap tercera part implicada.

Notícies relacionades

L’edifici es va construir el 1899 i era la seu de la Companyia Auxiliar del Comerç i la Indústria (coneguda molt més per les seves sigles, la CACI), que va tancar als anys 80. Amb una superfície de 5.400 metres quadrats, disposa d’una planta baixa més cinc pisos. L’immoble, testimoni del passat industrial de la façana marítima de Badalona, està catalogat com bé cultural d’interès local.

Va començar sent una fàbrica de sabó on utilitzaven coco, l’element que va donar el nom a la platja que té just al davant. Més tard, la CACI es va dedicar a confeccionar colls de camisa de cotó. La fàbrica va tancar als anys 80 i des de 1998 és propietat de l’Ajuntament de Badalona.