Trias suspèn les negociacions amb Collboni per formar govern

Junts va paralitzar ahir les converses amb els socialistes per articular un consistori sociovergent a l’espera que l’alcalde «clarifiqui» la seva posició respecte a un possible acord d’esquerres amb els Comuns i els republicans.

3
Es llegeix en minuts
Trias suspèn les negociacions amb Collboni per formar govern

Ferran Nadeu

El grup municipal de Junts ha suspès les seves converses amb el govern en minoria de Jaume Collboni per articular un govern municipal sociovergent i desencallar el pressupost del 2024. El portaveu del grup al consistori, Jordi Martí Galbis, que va comparèixer juntament amb la portaveu adjunta, Neus Munté, va anunciar ahir que els de Xavier Trias han pres la decisió a l’espera que l’alcalde, Jaume Collboni, "aclareixi" la seva posició.

La sensació que Junts va tenir després de l’última reunió de Trias amb Collboni és, va dir Martí, que hi ha "indicis d’una reorientació" en les negociacions, i hi ha la sospita que l’alcalde pugui haver prioritzat un pacte d’esquerres. De fet, va relatar, va ser el mateix alcalde qui va traslladar a Trias "les seves dificultats per continuar arribant a possibles acords amb nosaltres, i que hi havia una reorientació de les prioritats". A continuació, va recordar el regidor, va arribar la confirmació d’ERC d’una "intensificació" de contactes i les reiterades declaracions d’Ada Colau a favor d’un tripartit.

Un "soci responsable"

"Hem cregut oportú aturar les converses a l’espera de la clarificació definitiva per part de Collboni. Està a les seves mans decidir si vol un soci de govern responsable que va guanyar les eleccions, i que implica un canvi en el futur de la ciutat, o si vol reiterar la fórmula fracassada del tripartit", va declarar Martí.

"Hi ha una certa boira en l’ambient que impedeix conèixer la veritat. Nosaltres intentem ser clars, i sempre hem dit que hi ha altres escenaris que no són estrictament el municipal que influeixen", va afirmar Martí, en al·lusió a acords polítics a la Generalitat i el Parlament. "No sabem si al final serà [Salvador] Illa qui acabi decidint i si l’alcalde serà un subaltern", va afegir en al·lusió al líder del PSC.

Martí va acabar aprofundint en la tesi que l’acord de Barcelona podria veure’s afectat per la política d’aliances en altres administracions, i en concret amb un hipotètic camí cap a un nou tripartit a la Generalitat: "No ens podem enganyar en aquest sentit. És possible que s’estiguin promovent tripartits, com va dir Colau. Tenen molta pressa per fer-ne. És molt possible que les decisions s’acabin prenent fora de l’ajuntament".

L’anunci per part de Junts que suspèn les converses és un punt d’inflexió, un final que fa uns mesos, i fins i tot uns dies, semblava impensable. El retorn de Trias a la vida municipal, després de la inesperada renúncia d’Elsa Artadi, va ser una sorpresa que de seguida va rebre suport a les enquestes.

La tornada de Trias

Primer, els sondejos van ser posats en dubte, però a mesura que la precampanya avançava els pronòstics mantenien per a l’exalcalde expectatives d’un bon resultat, quan no de guanyar les municipals. Finalment, Trias va vèncer a les municipals del 28 de maig amb 11 regidors, davant dels 10 del PSC i dels 9 de Barcelona en Comú.

Notícies relacionades

Això semblava una revenja de pel·lícula. El postconvergent va guanyar Colau per 17.000 vots. Ella l’havia guanyat el 2015 per 17.000 vots. Durant la dolça nit electoral, Trias va proclamar: "Vaig dir que em presentava per guanyar les eleccions i ser alcalde de Barcelona. I seré alcalde de Barcelona".

Trias va tancar un pacte amb Ernest Maragall per compartir l’executiu local amb ERC. I en el ple d’investidura del 17 de juny, contra tot pronòstic, Collboni va aconseguir la vara de comandament municipal amb el suport dels Comuns, que havien jurat i perjurat que no l’hi donarien, i del PP. En resum, Trias es va veure alcalde i no va aconseguir ser-ho, i ara esperava tancar l’entrada de Junts en el govern abans d’anar-se’n del consistori, però tot apunta que aquesta via ha quedat tancada.