Les converses entre Collboni i ERC s’"intensifiquen" i "acceleren"

Alamany confirma que els republicans mantenen contactes informals amb els socialistes però nega que es tracti de negociacions per entrar en el govern municipal. El diàleg arriba després del distanciament amb Trias i Colau.

Les converses entre Collboni i ERC s’"intensifiquen" i "acceleren"

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

ERC ha intensificat les seves converses amb el govern de Jaume Collboni, de les quals estava apartat, però no està participant d’una negociació formal i no parla amb el PSC de possibles fórmules per compartir l’Executiu local. Aquest va ser el missatge de la presidenta d’ERC a l’ajuntament, Elisenda Alamany.

"És cert que les converses s’han intensificat i s’han accelerat", va afirmar Alamany. Això sorgeix en un moment en què els socialistes desconfien d’un acord amb Junts per Barcelona malgrat que la sintonia programàtica entre els dos partits és clara a la capital catalana. Però la derivada de l’acord a Madrid entre Carles Puigdemont i el PSOE i el temor que la inestabilitat pugui marcar aquesta relació i l’acabi dinamitant pesa, i fa que els de Collboni explorin altres vies. Una obertura del focus polític que ja preocupa a les files de Trias per Barcelona.

Reunions sense negociació

Alamany va afirmar que ERC està ara en converses amb el govern, com Junts i Barcelona en Comú, quan abans no ho estava. Però va afegir que no es tracta de negociacions, que és una cosa que també diuen sempre els Comuns i els postconvergents. Que mantenen converses informals però que no s’hi negocia res concret.

"És massa aviat per dir com estan anant unes simples converses, com acabaran. Estem parlant de model de ciutat i de les preocupacions dels barcelonins", va assenyalar Alamany, que va afirmar que les reunions entre ERC i el govern s’han anat celebrant i que és una cosa normal: "No hi ha necessitat de comunicar coses que són normals". "ERC no renuncia a ser protagonista. Si l’alcalde diu que vol parlar, jo m’he de reunir amb ell", va afegir.

Nou ajornament

Mentrestant, per ahir estava prevista la trobada que Colau i Collboni havien de celebrar dijous però que finalment l’alcalde va ajornar per qüestions d’agenda. Una reunió que va estar sobre la taula durant el matí, que estava prevista per a hores més tard i que a primera hora de la tarda va ser ajornada per segona vegada. L’alcalde i la seva antecessora i exsòcia buscaran una altra data.

Notícies relacionades

Els dards entre PSC i Comuns han sigut una constant els últims mesos i el distanciament creix. A més, Collboni tampoc veu clara una entesa amb Barcelona en Comú amb l’exalcaldessa com a hipotètica tinenta d’alcaldia, de manera que la via republicana guanya punts, tot i que sigui amb un plantejament que resultaria complex: convertir els republicans en socis de govern i comptar amb els Comuns com a suport extern.

Això és el que el 2016 va fer Colau amb el PSC al pactar un govern que sumava 15 regidors, els mateixos que atresorarien ara socialistes i republicans. Fa set anys, la resposta d’ERC va ser deixar de recolzar les seves propostes. L’alcaldessa no va poder aprovar un sol pressupost per la via ordinària i va moltes perdre votacions a l’optar per un pacte de govern que no li donava la majoria absoluta.