El fitxatge del carrer del Barça

«Ves al Barça, que et necessiten», li diuen cada dia. «El noi de la pilota», l’anomenen. Té vídeos amb 12 milions de visualitzacions. Fa reptes virals pel Portal de l’Àngel.

El fitxatge del carrer del Barça
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Es fa un remolí de transeünts al Portal de l’Àngel quan llança la pilota a l’aire. No, no és Xavi Hernández intentant fer piruetes per no acabar a l’atur. "M’ho han comentat un munt de vegades –riu aquest acròbata de la pilota–: ‘Ves al Barça, que et necessiten’". És el fitxatge de carrer. Dona tocs a la pilota fins i tot fent el pi.

Messi en persona el va contractar per al GOAT Camp d’elit dels anuncis de Gatorade. Ha fet acrobàcies a El hormiguero i fins i tot ha compartit tocs amb Ronaldinho. "El noi de la pilota", li diuen. En deu haver tingut 30: 6 pilotes les deu tenir la policia, en deu haver regalat una dotzena. Mohamed El Khayari. En xarxes és Moha Freestyle (@moha.fs). Marroquí, 22 anys, viu a Barcelona des dels 2; des dels 14 que està enganxat a una pilota. La seva capacitat de deixar amb la boca oberta és directament proporcional a la seva humilitat. Acumula més de 476.000 seguidors a TikTok i 61.000 a Instagram. "El que fas –li escriuen– fa molt de temps que va deixar de ser normal". "El futbol amb tocs de màgia", ha resumit alguna tele. Té vídeos que superen els 12 milions de visualitzacions.

El contracten fins i tot en casaments. "Sí, sí, és una bogeria", esbufega ell. Un dels seus vídeos més vistos, de fet, és de les seves filigranes amb la pilota després del "sí, ho vull" d’un amic al Marroc. Malabarismes futbolers amb vestit = 11,4 milions de visualitzacions. "És el contrast –justifica el punch viral–: ¿què hi pinta una pilota en un casament?". En els de les seves germanes també va fer freestyle. "Fins i tot una vegada –recorda– vam fer un espectacle per a un casament al Camp Nou".

Futbol freestyle: "Futbol d’estil lliure", defineix Moha literalment. "És jugar a futbol a la teva manera –detalla–. Ser lliure per fer el que a tu t’agrada". ¿Esport o art?. Moha en diu directament "esportejar". "És art, esport i un estil de vida", descriu a la seva web l’associació mundial, la WFFA (World Freestyle Football Association). "L’art de fer trucs amb una pilota de futbol". L’associació calcula que pel món hi ha 15.000 atletes de la pilota. Fins i tot hi ha freestylers que exerceixen de dobles de les estrelles del futbol.

¿Es pot viure del freestyle? "Es pot –assenteix Moha–, però t’ho has de saber gestionar. Has d’anar solcant les onades: hi ha ratxes superbones i després de superdolentes". Ell fa piruetes per arribar a fi de mes en casaments, aniversaris, anuncis, tallers, esdeveniments. Va participar en la cerimònia d’inauguració del Mundial de Clubs de la FIFA del Marroc. "És de les vegades que més nerviós m’he posat", confessa. Més fins i tot que quan va coincidir en un esdeveniment amb Ronaldinho. "Quan va entrar per la porta, em va dir: ‘T’he vist per les xarxes socials’". Moha s’encongeix d’espatlles encara sense creure-s’ho. "M’ho deu haver dit per animar-me", va pensar. La trobada va acabar amb final viral: el seu vídeo compartint tocs amb l’exjugador blaugrana porta més de 12 milions de visualitzacions a TikTok.

Se’l sol veure freestylejant pel centre de Barcelona, al Portal de l’Àngel i a la plaça de Catalunya, sobretot. "Cada cinc tocs, 1 euro", llança reptes virals als transeünts. Els vídeos acaben anant a parar a TikTok i Instagram amb milers de likes. Ell dona recompenses, diu, perquè la gent s’animi a fer-ho". Més d’un l’ha guanyat amb una volta al món, un dels trucs més coneguts del freestyle (el peu fa una volta al voltant de la pilota en l’aire). "Ara –avança– m’agradaria fer més vídeos amb nens".

"Tu també ho pots fer"

Aquest any té previst sortir per Europa: "Anar a París, Roma, ciutats conegudes, i fer-hi reptes i vídeos". ¿El que el mou? "Que la gent vegi que realment sí que es pot fer. Que és difícil és evident –assumeix–. Però tu també ho pots fer". Aquesta és la seva meta: "Que arribi a més gent.

Quan et dona la pilota a tu, fas la mateixa cara que Laporta després de la golejada del Madrid al Barça de Xavi. Acabaràs posturejant amb la pilota pel coll, l’esquena i fins i tot amb la boca. A ell tampoc li sortia bé al principi, t’anima al veure’t pilotejar. "Per a mi era un repte. Si ell pot –va pensar al veure un noi fent trucs amb una pilota–, jo també". Aquest és el secret: "Soc molt tossut", riu. "I em passava tota la tarda amb una pilota".

Notícies relacionades

"Mai de la vida havia pensat que acabaria fent freestyle", assegura. A ell el que li agradava de petit era jugar a futbol. Fins que va començar a quedar amb un amic en una pista al costat de casa. "Ens trobàvem allà i vèiem un noi practicant tocs –recorda–. Al principi no ens feia gaire cas. Fins que un dia van organitzar un taller a les mateixes pistes i vam ser els primers d’anar-hi". Van començar a practicar, els va començar a agradar. "Començàvem a ser pesats amb el noi aquest perquè ens n’ensenyés", riu. Fins que "en el dia d’avui –s’encongeix d’espatlles–, ell ho ha deixat i nosaltres seguim". El seu amic Amin té 166.000 seguidors a Instagram (@_amin.fs). En total, deuen ser 30, 40 a Barcelona, calcula. "En el freestyle tots ens portem bé –diu sense creuar els dits–. A tots ens uneix una pilota".

¿Que això és impossible, li insinues? "Sempre es pot –et replicarà ell–. Creu-me, que jo no he nascut fent trucs. De fet, he estat mesos practicant per fer un dels trucs més simples: la volta al món. Va ser dels que més vaig trigar a fer: 3 o 4 mesos". No és fàcil, no. "Porta el seu temps –reconeix–. Però això és el que et fa sentir bé i realitzat".