La rehabilitació d’immobles de luxe creix fora de l’Eixample

Es tracta de propietats verticals buidades després de processos de «desnonaments invisibles» per a mercats més lucratius. El fenomen afecta barris com el Gòtic, el Raval, Gràcia o el Poblenou.

La rehabilitació d’immobles de luxe creix fora de l’Eixample

patricia castán

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’anomenen la Barcelona en venda perquè implica un continu degoteig d’edificis complets que després d’expulsar-ne els residents passa a engreixar la nòmina d’immobles de luxe o destinats al lloguer temporal o turístic. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha elaborat un mapa sobre la purga veïnal viscuda en diferents blocs, alguns per via judicial com desnonaments visibles per impagament (amb dades ja publicades per la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, PAH), i altres de qualificats com "desnonaments invisibles", recopilats per l’entitat veïnal en els últims anys, que afecten propietats verticals buidades aprofitant la finalització de contractes o mitjançant mobbing.

Barris afectats

La federació ha comprovat que el fenomen afecta nombrosos barris, tant en punts de l’Eixample com al Gòtic, el Raval, Gràcia o el Poblenou. El seu recompte suma més d’un centenar de casos (al marge dels 72 concentrats a la Dreta de l’Eixample, com va informar aquest diari).

Notícies relacionades

En aquella anàlisi es posava de manifest que la Dreta de l’Eixample perdia des del 2016 gairebé una finca al mes de resultes de l’expulsió i buidatge dels seus habituals residents. Però això mateix passa en altres punts calents on, després de la marxa dels veïns de sempre o amb contractes dels últims anys, els immobles (de titularitat vertical) es rehabiliten per convertir-los en habitatges de luxe que amb freqüència cotitzen al doble de preu de mercat mitjà de la zona. Els seus destinataris finals són moltes vegades estrangers que aconsegueixen els documents de residència per haver fet una inversió immobiliària de més de 500.000 euros, així com expats, mentre que en altres casos la finca es destina sobretot al lloguer temporal, en aquests moments en ple auge a falta de regulació específica, destaca l’entitat.

El membre de la comissió de Vivenda de la FAVB Jaume Artigues és també president de la Dreta de l’Eixample i artífex d’aquella primera recopilació de casos. Va veure que la xarxa del que considera la "Barcelona en venda" es va obrint cada vegada cap a més zones i ara treballen en el catàleg de casos de tota la ciutat. En sis anys n’han detectat més d’un centenar (més enllà dels esmentats), tot i que al ritme que la llista s’engrosseix estima que l’informe final n’inclourà "molts més".

Temes:

Barcelona Pisos