Diversos «projectes» per al Comèdia

L’ajuntament no garanteix que l’espai continuï dedicat a la gran pantalla, tot i que revela que alguna de les propostes d’explotació que han rebut els propietaris «va en aquesta direcció».

Diversos «projectes» per al Comèdia

Jordi Ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona assegura que ja hi ha diverses propostes sobre la taula per reobrir amb un nou ganxo cultural l’edifici que acollia el cèntric cine Comèdia, que va tancar diumenge passat en la confluència del passeig de Gràcia amb la Gran Via. «Som conscients de tres o quatre projectes culturals que estan parlant amb la propietat», va assegurar el regidor de Cultura, Xavier Marcé, al respondre ahir a un prec d’ERC en la comissió de Drets Socials i Cultura del consistori barceloní.

Sense revelar en què consisteixen els plans per fer reviure l’espai, Marcé va assenyalar que l’ajuntament no pot garantir que l’extint Comèdia segueixi consagrat al món de la gran pantalla. «Tot i que algun projecte va en aquesta direcció», va deixar caure.

Els republicans han plantejat al govern de l’alcalde Jaume Collboni que sospesi adquirir o estudiar fórmules per preservar l’ús cultural del palau Marcet, l’edifici declarat Bé Cultural d’Interès Local que allotjava les sales de projecció obertes fins al cap de setmana passat. Marcé va remarcar que la catalogació de l’immoble comporta que «no pot dedicar-se a una altra cosa que a activitat cultural». «El destí cultural està garantit», va reblar.

Marcé va dir que estava «convençut que molts projectes presentaran ofertes» per gestionar la desapareguda sala de cine. «Alguns han vingut a l’ajuntament i ens han demanat acompanyament», va afirmar. El regidor es va comprometre que el consistori prestarà auxili perquè l’antic cine «tingui activitat al més aviat possible».

En tot cas, va demanar deixar que «el sector privat faci la seva feina» i es tanqui primer un acord entre la propietat del palau Marcet i un operador. «Molts projectes ens demanaran ajuda, perquè la reconversió de la sala requerirà certes inversions», va pronosticar Marcé.

La gala dels Goya

D’altra banda, el PP va plantejar al govern del PSC que sol·liciti que Barcelona aculli l’entrega dels premis Goya del cine espanyol el 2026 o en la pròxima edició que no tingui seu. El regidor popular Víctor Martí va recordar que la gala se celebrarà aquest any a Valladolid i el 2025, a Granada.

Notícies relacionades

Martí va destacar l’«impacte econòmic» del certamen, itinerant en els últims anys. Va afirmar que València va ingressar un benefici de 53 milions d’euros el 2022 i Sevilla, 57 milions el 2023. «El març del 2022, l’ajuntament va dir que havia traslladat l’interès per acollir la gala del 2024. No sabem què es va fer però val la pena tornar a intentar-ho», va expressar.

Marcé es va mostrar escèptic amb els guanys que el popular va destacar. En tot cas, el regidor socialista va assenyalar que els Goya «podrien ser» a Barcelona, però va rebutjar que l’ajuntament presenti la seva candidatura «sense un acord amb la família cinematogràfica catalana». Marcé va recordar que la cinematografia catalana té les seves «peculiaritats» i una cerimònia de premis pròpia, els Gaudí. «Els hi hem preguntat repetides vegades. No tenim problema a tornar a plantejar-ho al conjunt de sector i que els Goya tornin a venir a Barcelona, cosa que no estaria de més, però ha de ser un acord global i sectorial», va defensar.