La polseguera de la trituradora del Camp Nou mortifica els veïns

Els veïns retreuen la falta de solucions per pal·liar la pols que s’aixeca al solar on es recicla la runa de l’estadi, mentre el districte i el Barça apunten que es prendran mesures.

La polseguera de la trituradora del Camp Nou mortifica els veïns

Jordi Ribalaygue

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pols amb prou feines concedeix treva als veïns de les Corts, a Barcelona, des que la runa de les obres del Camp Nou es trasllada al solar que el Miniestadi ocupava fins l’any 2019. "S’acumula al balcó i s’han de netejar les finestres cada dos dies, però tornen a embrutar-se... I si s’aireja, les cases s’omplen de pols", testifica Gabriel López. El veí en té prou a treure-hi el cap per adonar-se de fins a quin punt el tragí s’ha apoderat del descampat: els rebutjos de l’estadi semienderrocat s’amunteguen i es recuperen al terreny, on tres trituradores els redueixen a grava per reutilitzar-la en la reconstrucció del coliseu blaugrana.

No s’entreveu que la planta provisional d’emmagatzematge i reciclatge de material d’obra autoritzada per l’ajuntament hagi de ser efímera. El Barça assenyala que, "més o menys", es farà provisió de formigó i altres residus del Camp Nou a la parcel·la "fins al final de l’obra". En tot cas, puntualitza que els treballs per reaprofitar els desaprofitaments de les demolicions no sempre s’emprendran amb "la mateixa intensitat" que ara.

La directiva de Joan Laporta confia que el primer equip masculí torni a competir a l’estadi a finals del pròxim novembre. A partir de llavors, s’haurien de simultaniejar els partits amb la remodelació, amb vista que estigui completa de cara a la temporada 2026-2027.

La junta assegura que el club i el districte de les Corts "són conscients de les queixes relacionades amb l’augment de la pols i el soroll" al descampat del Miniestadi, on el Barcelona aspira que el nou Palau Blaugrana obri portes el 2028. Després de les primeres crítiques, el consistori i l’entitat es van comprometre a estudiar com minimitzar la dispersió de pols, va informar Betevé. El teixit veïnal retreu que les incomoditats no s’han alleujat, malgrat obtenir-se l’adhesió d’uns 300 veïns que van instar a posar-hi remei amb urgència al desembre.

Molèsties contínues

"Ens recomanen que ventilem les cases per evitar la contaminació i els virus, però ¿com volen que obrim les cases amb aquesta polseguera? El terreny del Miniestadi és un generador continu de pols", recrimina Andrés Quílez, president de l’Associació de Veïns de Sant Ramon. "De vegades s’ajunten sis o set camions al solar –prossegueix–. Quan l’excavadora carrega runa, aixeca pols. El mateix passa quan es tritura el material i es tira a terra, o al passar les escombradores que netegen la calçada... El resultat és que el barri és ple de pols".

"El moviment de camions és continu i tenim soroll des de les vuit del matí, també els dissabtes", dona fe López, fent-se ressò d’una inquietud propagada des de fa gairebé un parell de mesos. El Barcelona respon que es fa "seguiment de les incidències" per "trobar solucions i aplicar millores per reduir molèsties".

"Tenim pols i soroll durant tota la setmana, des de les vuit del matí i fins a les vuit de la tarda. ¿Quines mesures s’han pres perquè no es repeteixin els problemes que ja hi va haver a la Travessera de les Corts durant la demolició de les graderies? Cap", resol Quílez. Alhora que emergia el malestar per l’estrèpit que revelava a part dels veïns, l’Ajuntament va imposar dos expedients sancionadors a la constructora encarregada de la reforma del Camp Nou, Limak, per obres fora de l’horari permès l’estiu passat.

Joaquín Tomás viu als voltants de la trituradora del Camp Nou. Tot i que el seu balcó no dona el terreny on es processa la runa, afirma que la brutícia que es dissemina arriba també al seu domicili: "Hi ha pols a cabassos als carrers de l’entorn. Quan bufa el vent, es difon per Barcelona i l’Hospitalet. No conec cap altra població amb una pedrera que sigui un focus de contaminació acústica i atmosfèrica".

Notícies relacionades

Quílez opina que el districte es va equivocar atorgant permís perquè la runa sigui polvoritzada davant un lloc poblat. Tampoc comprèn per què l’entrada per als vehicles que transvasen amb les restes de l’estadi se situa davant un bloc de vivendes. "No vam pensar mai que tindríem això davant de casa. Esperem que no s’arribi així a l’estiu, quan hàgim d’obrir les finestres", adverteix.

El Barça calcula que la instal·lació de la planta a prop del Camp Nou ha estalviat que uns 2.600 camions entrin a Barcelona. Per la seva banda, els responsables de les Corts emplacen les associacions veïnals a una reunió amb el consistori i el club la setmana que ve.