Esquerdes, òxid, humitat i fongs són un llast per a les Tres Xemeneies

La sala de turbines, que obrirà en part per a un festival el 2024, requereix bombes d’extracció d’aigua marina i reparacions de la corrosió que arrossega perquè està abandonada.

Esquerdes, òxid, humitat i fongs són un llast per a les Tres Xemeneies

JORDI RIBALAYGUE

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat ja disposa de la primera peça per articular un parc tecnològic a la vora de la desembocadura del riu Besòs que aspira a convertir en un "referent a escala mundial". El Govern s’ha apoderat aquest mes de part de l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies, estendard del complex al qual vol atraure empreses audiovisuals, digitals i del videojoc per complementar la futura construcció d’un nou barri entre Sant Adrià de Besòs i Badalona, amb 1.783 pisos i places hoteleres en una franja costanera ara deshabitada. Una revisió prèvia a l’adquisició de la nau de turbines de la monumental planta d’Endesa apunta que, tot i que el seu estat es qualifica d’"acceptable", arrossega un notable deteriorament des de fa anys.

Un informe efectuat arran de diverses visites al juny i al juliol localitza desperfectes tant a la façana com a l’interior. Del dictamen es desprèn que són comunes les humitats –amb aflorament de fongs inclòs–, els suports rovellats, les fissures, els escrostonaments i les esquerdes. L’administració pública els hereta amb l’obligació de revertir-los per reobrir l’immoble.

Esquerdes, òxid, humitat i fongs són un llast per a les Tres Xemeneies /

La sala de turbines disposa de 22.856 metres quadrats, repartits en quatre plantes, i és annexa a les xemeneies, inoperatives des del 2011. La nau va passar a mans de l’administració pública el 13 de desembre, sense cap cost a canvi. No obstant, l’Executiu català es compromet a assumir les despeses de manteniment i reparació de la seva nova propietat. L’acord de cessió gratuïta comporta deixar exempt de càrregues Front Marítim del Besòs, la societat que representa els interessos urbanístics que comparteixen els dos grans titulars de terrenys a la zona per reformar, Endesa i la immobiliària Metrovacesa.

La Generalitat avalua el dispendi que li suposarà la cura i els arranjaments del recinte, on projecta encaixar platós i sales de projecció, entre altres espais per a la indústria audiovisual. En tot cas, la degradació patent deixa intuir que exigirà una àmplia remodelació finançada amb fons públics. Un dictamen del Departament de Cultura ja va advertir mesos enrere que la que va ser la sala de màquines de les Tres Xemeneies "necessita una rehabilitació integral per adaptar-la a les seves necessitats futures" i "reparar les patologies existents" a l’immoble, declarat Bé Cultural d’Interès Local junt amb la resta del conjunt industrial.

Encara no hi ha data per a una restauració plena. El Consorci del Besòs adjudicarà ara unes obres que es defineixen com una "adaptació puntual" perquè part de la instal·lació resulti segura per obrir-la al públic durant el festival Manifesta, del setembre al novembre del 2024. Les tasques i la direcció d’obres sumen un pressupost màxim de 2,3 milions d’euros. Es contempla la construcció de tres escales i un ascensor externs. Es preveuen excavar 8,8 metres cúbics de terres contaminades.

Falta de manteniment

Notícies relacionades

Una auditoria firmada per l’empresa Cotca sosté que, "des del tancament de la central" iniciat el 2008, no "s’ha fet un manteniment exhaustiu sobre l’estructura" de la nau de turbines. Observa que es troba en "estat de semiabandonament des del desmantellament". Recalca que "la falta de manteniment específic en els últims anys" i la inactivitat són "condicionants importants".

Per la seva banda, fonts de l’anterior propietat repliquen que van contractar una empresa especialista per efectuar tasques de manteniment "durant aquests anys", sense especificar quin import va suposar. "Si bé l’estat de l’edifici encara no requereix un manteniment exhaustiu, s’han realitzat els treballs específics pertinents en aquest moment (inspeccions visuals, manteniment d’instal·lacions i seguretat) i intervencions puntuals necessàries, com la instal·lació d’un nou sistema d’abalisament aeri i la substitució d’una façana d’amiant", especifica. L’Ajuntament de Sant Adrià va al·legar mesos enrere que la companyia havia efectuat un "manteniment ordinari anual". n