Barcelona afegeix 750 pisos al parc públic municipal

585 seran de lloguer social i assequible. Les vivendes han requerit una inversió de 111,4 milions i són a cinc districtes. El parc arriba ara a 12.300 pisos.

Barcelona afegeix 750 pisos al parc públic municipal

TONI SUST

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona va donar ahir per concloses 10 noves promocions de vivendes –algunes encara pendents d’entregar– que en total aporten 746 nous pisos al seu parc públic. Segons les dades del consistori, el parc queda fixat ara en 12.300 pisos de propietat municipal.

Les noves vivendes, impulsades per l’Institut Municipal de la Vivenda de Barcelona (IMHAB), van començar a ser entregades al novembre i algunes ho seran durant el primer quadrimestre del 2024. De les 746 vivendes, 585 seran de lloguer social i assequible –l’assequible és el lloguer amb un preu que és entre el de mercat i el social–, la fórmula que l’ajuntament considera imprescindible perquè els pisos no perdin mai la protecció, com va passar en les últimes dècades. Dels 585 de lloguer, 230 seran pisos amb serveis específics per a gent gran.

La resta es destinaran al dret de superfície, és a dir, estaran cedits 75 anys a privats abans de tornar a mans municipals passat aquest període. Els veïns dels nous 746 pisos seran persones que figuren en el registre de sol·licitants de vivendes.

L’alcalde Jaume Collboni, la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, i el comissionat de Vivienda, Joan Ramon Riera, van comparèixer dimarts en una de les promocions acabades al carrer de Cal Cisó, al barri de la Marina del Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc. "Com ja vaig dir, la prioritat principal del govern de Barcelona aquest mandat serà la vivenda", va dir l’alcalde.

Distribució per barris

Les vivendes han requerit una inversió de 111,4 milions i es troben en cinc districtes.

A Sants-Montjuïc hi ha la promoció de Cal Cisó (108 pisos amb una inversió de 18,5 milions) i un altre edifici al carrer d’Ulldecona (72 pisos amb una inversió d’11,1 milions).

A Horta-Guinardó, al barri de la Clota, es troba una nova promoció amb 105 vivendes (avinguda de l’Estatut de Catalunya). És un dels casos de dret de superfície (tot i que el sistema afecta 94 dels 105 pisos i els 11 restants seran de lloguer): i la cooperativa Fem Ciutat té el solar cedit durant 75 anys, després dels quals tornarà a mans del consistori, que no deixa de ser el titular. El cost de la promoció ha sigut de 15,7 milions.

A Nou Barris destaquen dues noves promocions: 31 pisos a Torre Baró (avinguda de l’Escolapi Càncer) i una amb 67, en règim de dret de superfície, a la Trinitat Nova (carrer de Palamós). La inversió ha sigut de 4,8 i 14,1 milions, respectivament.

A Sant Andreu hi ha quatre promocions que sumen 345 vivendes. D’aquest total, 54 seran en un edifici a l’antic barri de les cases barates del Bon Pastor (6,5 milions d’inversió). En una doble promoció a Porta de Trinitat (Trinitat Vella), hi haurà 54 pisos en una part i 85 en l’altra (19,1 milions). La quarta promoció del districte acumula 152 vivendes a les Casernes de Sant Andreu (18,3 milions).

A Sant Martí, finalment, hi ha 18 dels nous pisos, a la zona de la superilla del Poblenou (entre Ciutat de Granada i Almogàvers). Han costat 3,1 milions.

19 promocions en curs

Sempre segons dades municipals, en l’actualitat l’ajuntament té 19 promocions en obres a la ciutat, en les quals hi haurà 1.333 pisos; està previst que finalitzin i s’adjudiquin a partir del 2024 i fins al 2027, amb una inversió prevista de 228,6 milions.

Aquest 2024 s’iniciaran les primeres obres de promoció de vivenda municipal delegada a tercers, que en el cas del conveni de l’ajuntament amb entitats sense ànim de lucre preveu 600 pisos, i en el de les quatre promocions que suposen la primera fase d’execució de l’operador metropolità publicoprivat Habitatge Metròpolis Barcelona, 341 més.

Notícies relacionades

Si es compten les 637 vivendes previstes en promocions que la Generalitat farà en 11 solars cedits pel consistori, aquest xifra en 5.000 les noves unitats disponibles o en curs d’estar-ho en els pròxims anys, incloses les anunciades aquest dimarts.

Les xifres indiquen que el parc municipal ha crescut en els últims anys de manera considerable. El 2022, Barcelona disposava d’11.492 pisos de titularitat municipal, segons dades obtingudes per Verificat aquest desembre a través d’una petició de transparència. Són 4.062 més dels que hi havia el 2015. L’avenç ha sigut notable si bé el creixement és la meitat del que va prometre en campanya Ada Colau el 2015, abans d’arribar a l’alcaldia. El seu programa anunciava 8.000 vivendes més en un mandat, la meitat construïdes, la meitat comprades, en quatre anys.