El festival xinès de fanals de Sichuan s’interessa per BCN

L’esdeveniment, que ja ha visitat diverses ciutats europees, en què ha reunit 300.000 persones, podria aterrar l’any que ve a la ciutat

El festival xinès  de fanals de Sichuan s’interessa per BCN

PATRICIA CASTÁN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La regió xinesa de Sichuan és coneguda tant pels seus espectaculars festivals de fanals com per ser el bressol dels ossos panda. El primer els ha portat a cultivar aquesta artesania tradicional durant generacions i portar-la a un pla més lúdic i mediàtic des del 1964 amb un gran esdeveniment local a Àsia que s’ha convertit en referent mundial en la il·luminació amb aquest tipus de llums. I han aconseguit tant èxit, que des de fa uns anys exporten aquest talent mitjançant el muntatge Els fanals de Sichuan il·luminen el món, que ha recorregut nombrosos països, inclosa Europa, i que l’any que ve podria aterrar per primera vegada a Espanya, concretament a Barcelona, si es tanquen les negociacions que impulsa un grup inversor de la indústria cultural de Sichuan, al sud-oest del gegant asiàtic.

Dilluns passat van presentar el seu projecte –d’iniciativa privada però amb el suport del seu govern– al Recinte Modernista de Sant Pau, que es perfila com un dels espais candidats a allotjar-lo, igual com el Poble Espanyol o el castell de Montjuïc, segons indiquen fonts de la negociació. L’eix comercial que va propiciar aquesta trobada va ser Gaudí Shopping, pels contactes que una de les seves associades, de nacionalitat xinesa, té amb el seu país d’origen. Per aquest motiu, l’associació Barcelona Oberta ha mostrat el seu suport a la iniciativa, que suposaria generar un focus cultural d’interès turístic en plena temporada baixa, ja que se sol celebrar a l’hivern i durant més de dos mesos, assenyalen fonts de la patronal.

Patrimoni cultural

Notícies relacionades

L’exposició o festival dels fanals de Sichuan podria suposar uns 300.000 visitants, segons dades d’anteriors edicions celebrades a França, Irlanda, el Regne Unit i Itàlia. Comporta també una inversió milionària, ja que a més dels muntatges lluminosos (amb fanals tradicionals i contemporanis), inclou altres activitats i espectacles. La seva artesania, considerada per la Unesco patrimoni cultural immaterial, amb la ciutat de Zigong com a epicentre de la tradició dels llums, implica una enorme indústria artesana a base de paper, bambú i fusta, van relatar els seus representants durant l’acte al Recinte Modernista de Sant Pau.

En el cas d’arribar a un acord a la capital catalana no seria la seva única seu forana del 2024. Possiblement se celebrarà també en alguna altra ciutat. Fins ara el festival ha viatjat a més de 200 països, acumulant més de cent milions de visitants. A França, a la zona de Gaillac-Montauban, per exemple, suma sis edicions amb més de dos milions de visitants i ingressos superiors als 20 milions d’euros, hi afegeixen els seus impulsors.