El Nadal al Port aixeca el teló

El Port de Barcelona apuja el llistó de la seva fira de Nadal en l’avantsala de la Copa Amèrica amb el debut de l’espectacle que es repetirà diàriament a la Torre de Jaume I com a gran novetat.

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El Nadal al Port va aixecar ahir a la nit el teló amb una animada festa d’encesa de llums i el debut de l’espectacle que es repetirà diàriament a la Torre de Jaume I com a gran novetat d’aquesta cinquena edició. El litoral se suma així als fastos nadalencs que viu la capital catalana des de fa uns dies. Però, a més, el Port de Barcelona ha elevat el llistó d’aquesta cita nadalenca a les portes d’un 2024 que posarà el focus mundial en la Copa Amèrica de vela, que tindrà en el Port Vell un dels seus epicentres.

Un nombrós grup de fills dels treballadors del Port de Barcelona, elegits per sorteig, van ser els protagonistes de l’encesa, que va congregar centenars de barcelonins. Primer van poder entretenir-se amb l’actuació musical a càrrec d’SX3, el Super3, de la plataforma 3Cat. Amb l’ambient ja caldejat, es va activar la vermellíssima il·luminació que cobreix la fira, després d’un compte enrere coral. El focus es va traslladar llavors a l’espectacle de llum i música a la Torre de Jaume I (la torre del telefèric del Moll de Barcelona, al costat del Word Trade Center), del qual aquest any es traurà partit.

Al so de Mediterráneo, Amigos para siempre i diversos hits nadalencs, la torre balla lluminosament, tenyint-se de color i coronada per una estrella de Betlem. Serà un dels elements distintius d’aquesta edició, cada dia a les 19.00 hores, per contemplar des del Moll de la Fusta (a prop del mar) o a peu de torre. Públic de totes les edats es va congregar per veure el xou, mentre la fira ja bullia d’activitat, just acabada d’obrir al públic.

Consolidació meteòrica

Fins al 7 de gener serà un referent de la ruta nadalenca de la ciutat, en horari de 12.00 a 23.00 hores, mentre que la il·luminació seguirà l’horari de la resta de l’urbs. La composició del muntatge, amb activitats tot el dia i la implicació d’entitats i grups d’animació, ha fet que en només quatre anys s’hagi consolidat com un punt obligat de visita per als que volen respirar ambient nadalenc i gresca, entre zones de joc infantil, atraccions i punts de menjar. Centenars de persones han pres ja les terrasses a la fresca per a un sopar ràpid o una xocolata calenta. Els preus són continguts.

Els milers de visitants que hagin acudit en anys anteriors descobriran que el Nadal al Port guanya terreny aquest 2023 al mantenir la seva hiperactivitat al Moll de la Fusta però créixer igualment cap a la Barceloneta, estenent la seva capa de llums i animació al Moll de Barcelona, del Dipòsit, de la Barceloneta i la plaça de Pau Vila. D’aquesta manera, passa a ocupar 27.000 metres quadrats i a créixer al llarg fins a arribar a un quilòmetre i mig. Afegeix protagonisme a un litoral que estarà en el punt de mira la tardor vinent amb la Copa Amèrica de vela.

El muntatge manté dos dels seus grans reclams, la pista de gel de 400 metres quadrats i la nòria, que són a més les activitats de pagament, juntament amb les atraccions. La rutilant i enorme nòria torna a dominar el paisatge i en temps rècord ha arri

Experiència virtual en grup

El mateix passa amb la primera experiència de realitat virtual creada pel canal infantil SX3. Aquesta, batejada com a Il·lusions, serà gratuïta i dirigida a tots els públics, per ser viscuda en grup. El Port suposa la seva primera posada en escena però després serà també itinerant.

Notícies relacionades

La iniciativa orquestrada pel Port, amb una inversió d’un milió d’euros per la seva banda, destina un total de 200.000 euros a la il·luminació i la resta en neteja, seguretat i manteniment habitual, més enllà del pressupost dels mateixos operadors.

Les opcions per disfrutar del Nadal a la zona es completen amb parades de menjar, parades d’entitats amb tallers i d’altres, i la presència de l’Històric Raluy Circ, en una part del Moll de la Fusta (fins a l’11 de febrer). La incorporació del Moll de la Barceloneta ha permès afegir l’exposició itinerant Harry Potter. The Exhibition, fins al 7 d’abril.