BCN estudia limitar el cotxe al centre per les festes de Nadal

L’ajuntament adoptaria la mesura en cas de col·lapse circulatori i aparcaments plens i aconsella als ciutadans informar-se prèviament.  

BCN estudia limitar el cotxe al centre per les festes de Nadal
2
Es llegeix en minuts
germÁn gonzález

Davant l’increment de l’afluència de persones al centre de Barcelona durant les festes de Nadal, l’ajuntament de la ciutat estudia limitar o tancar els accessos amb cotxe quan estigui col·lapsat. Serà en casos concrets, com amb els aparcaments plens o davant un caos circulatori com el que es va viure fa uns anys en plenes restriccions de mobilitat per la pandèmia. En aquest sentit, el director de serveis de Mobilitat, Adrià Gomila, va assenyalar que les persones que vulguin anar a les zones més comercials del centre de Barcelona durant les festes s’informin prèviament sobre la situació del trànsit.

A més, va explicar que «si un dia comercial vas amb el teu vehicle privat pel centre, pot ser que hi arribis i hi trobis lloc o no, o bé pot ser que la Guàrdia Urbana no et deixi continuar», i va recordar que als dispositius policials s’incidirà a combatre les infraccions viàries com saltar-se semàfors en vermell, circular per la vorera o deixar el cotxe en doble fila. Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, va remarcar que actualment hi ha afectacions per obres a la Via Laietana i la Rambla i que per això és recomanable utilitzar transport públic. Per això, el consistori augmentarà la freqüència de pas els diumenges i dies festius intersetmanals en què els comerços estan autoritzats a obrir les seves portes.

Horaris del metro

D’altra banda, el diumenge 24, el servei de metro finalitzarà, com ja és habitual en aquesta data, a les onze de la nit. El dia de Nadal el metro funcionarà de cinc del matí a dues de la matinada, i per Sant Esteve circularà fins a mitjanit. La Nit de Cap d’Any el metro donarà servei durant tota la nit.

A més del dispositiu en els eixos comercials i les zones d’alta afluència de persones, es preveuen dos dispositius específics, tant per al final d’any com per a les activitats relacionades amb Pare Noel i les cavalcades de Reis.

Batlle va assenyalar: «Esperem unes festes tranquil·les i des del punt de vista de la mobilitat, tranquil·les i segures», i va remarcar que de moment «no està previst» tancar els accessos al centre de la ciutat, tot i que dependrà del volum d’afluència.

L’ajuntament augmentarà un 16% els agents de la Guàrdia Urbana que patrullaran els eixos comercials de la ciutat, principalment el centre, per evitar delictes i millorar la seguretat viària. En concret hi haurà 424 agents als carrers que han de vetllar per la convivència, evitar embussos i actuar davant l’incivisme.

Notícies relacionades

Aquestes actuacions s’emmarquen dins del Pla Endreça per millorar la convivència i la seguretat a la ciutat i que des que es va posar en marxa, el 17 de juliol passat, ha generat 52.000 denúncies, majoritàriament relacionades amb la venda ambulant irregular, el consum d’alcohol a la via pública i l’incivisme, tant la realització de pintades com tot allò relacionat amb l’oci nocturn.

La Guàrdia Urbana intensificarà el patrullatge en zones de gran aglomeració, tant uniformat com de paisà, i actuarà en coordinació amb els Mossos d’Esquadra. A més, faran inspeccions de locals d’oci insistint a evitar infraccions relacionades amb sorolls molestos, excés d’aforament i consum de begudes alcohòliques per part de menors, ja sigui fora com dins de l’establiment. També s’insistirà perquè es compleixin els horaris de tancament.